obrázek z archivu ireceptar.cz

Sběratel džezev: Proč je káva zpěněná varem tak dobrá

Mohl by si celý rok vařit kávu denně v jiné konvičce. Tolik jich má ve sbírce. Ale nečiní tak. „V džezvě kávu nevaříme, na tak silnou nejsme zvyklí, navíc jde o obřad,“ říká Jaroslav Foršt z Pravlova na jižní Moravě.

Jak se vaří káva v džezvě?

„Nejdřív je třeba upražit kávová zrna, umlít je a kávu pak nasypat do džezvy. Podle chuti přidáte cukr — někdo víc, někdo méně – a zalijete ji studenou vodou, přivedete k varu, džezvu odstavíte, seberete pěnu, která se vytvoří na hladině kávy, a pěnu odložíte do šálku. Pak kávu v džezvě znovu přivedete k varu.

Teprve dvakrát převařenou kávu nalijete do šálku s odloženou kávovou pěnou a můžete servírovat. Někde nechávají přejít kávu varem i třikrát.“

Čerstvá, sladká, voňavá

„Povařený cukr dá kávě zajímavou chuť, velkou roli hraje i to, že je káva čerstvě pražená a umletá. Samozřejmě je důležitý i druh kávových zrn,“ objasňuje šedesátiletý sběratel, který ke svému koníčku přišel, když v polovině devadesátých let minulého století pracoval na českém velvyslanectví v Bělehradě.

Ručně tepané zdobení je pro džezvy typické Ručně tepané zdobení je pro džezvy typické Autor: Archiv ireceptar.cz

„Mám kamaráda lékaře, který sbírá džezvy. Když se dozvěděl, že jedu pracovat do Bělehradu, požádal mě, jestli bych mu odtamtud nějaké pěkné džezvy nepřivezl. Nebyl to problém, na místních burzách se daly sehnat velmi snadno a velmi levně. Jenže když jsem jich několik koupil, sám jsem propadnul jejich kouzlu. Řekl jsem si: Doktore, máš zkrátka smůlu.

Ne že bych nesplnil slib, kamarádovi jsem několik hezkých kousků přivezl, ale to už jsem měl velmi slušný základ vlastní sbírky, kterou jsem později na svých cestách ještě rozšiřoval,“ prozrazuje Jaroslav Foršt.

Jádro jeho sbírky tvoří džezvy z Balkánu – ze Srbska, Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie a Albánie. Jsou v ní také kousky z Turecka, Řecka, Egypta nebo i z Ruska či Arménie. Nejstarší exemplář pochází ze Sarajeva – tu džezvu vyrobili asi před 250 lety a kávu byste si v ní mohli připravit i dnes.

kávová zrnakávová zrnaAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Nejlepší kafe na světě

„Džezvy jsou většinou vyrobeny z měděného nebo mosazného plechu a bývají ručně zdobené tepáním, ale vyrábějí se i z chromovaného plechu nebo jsou zdobené smaltem. Tvar džezvy je velmi účelný. Široké a úzké hrdlo umožňují co největší využití tepla. Vodu tedy přivedeme k varu velmi rychle.

Při nalévání hotové kávy vznikne u dna nakloněné džezvy ‚kapsa‘, ve které se zadrží kávová sedlina – do šálku tedy naléváte čistý nápoj,“ vysvětluje Jaroslav Foršt a dodává: „Džezva je nádobka na vaření nejlepšího kafe na světě.“

Foto Jan Malý

Akční letáky