obrázek z archivu ireceptar.cz

Sváteční stolování: Které příbory, talíře a sklenice prostřít

Kdo o svátcích stoluje bez ohledu na pravidla společenské etikety, chybu jistě nedělá. Příjemná atmosféra a rodinná pohoda mají přednost před formalitami. Přesto je dobré vědět o zásadách, které mají svůj smysl. Zvídavé povahy je i vyzkoušejí.

Jak připravíme stůl

Základem je toto uspořádání:

Talíř postavíme asi dva centimetry od okraje stolu, vpravo od něj a ostřím k němu položíme nůž a vpravo od nože lžíci.

Vlevo od talíře umístíme vidličku a vlevo od ní malý talířek.

Kompotovou misku postavíme nad talíř mírně vpravo. Kompotovou lžičku položíme nad talíř, rukojetí vpravo, pod ní buď moučníkový nůž střenkou vpravo, nebo moučníkovou vidličku rukojetí vlevo, nebo oboje.

Ubrousek složíme na talíř nebo vlevo od něj.

Při jídle pak bereme příbory z vnějšku směrem k talíři.

Slánky by měly být v dosahu všech, proto jsou pro větší stůl výhodnější dvě nebo tři.

slavnostně prostřenoslavnostně prostřenoAutor: Archiv ireceptar.cz

Menu

Pokud budeme podávat polévku, rybu, masitý pokrm a dezert, položíme vedle talíře vpravo nůž na maso, nůž na rybu a lžíci, vlevo od talíře vidličku na maso a vidličku na rybu.

Dezertní příbor položíme nad talíř − to znamená, že tam dáme malou lžičku na pudink či na krém, nebo dezertní vidličku pro klasické dezerty, případně společně dezertní nůž a vidličku, jestliže hostům nabídneme sýry nebo ovoce.

Vlevo od talíře položíme menší přílohový talířek na kostičky nebo na použité příbory, nechce-li nikdo vstávat od stolu, aby je odnesl.

pečený kaprkapr s bylinkamiAutor: Archiv ireceptar.cz

Nápoje

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jestliže jako první podáváme šampaňské, pak slenici na něj postavíme jako první. Ale přípitek nebo aperetiv lze nalévat jinde a ke stolu si je každý přinese sám.

Nejblíže k hostově ruce postavíme sklenici na první nápoj, který budeme podávat, v našem případě by to mohl být aparetiv, potom dáme sklenici na bílé víno, sklenici na červené víno a sklenici na nealkoholický nápoj nebo na pivo.

Při přípitku držíme sklenici za stopku, aby při ťuknutí cinkla a abychom nápoj prsty nebo dlaní nezahřívali; díváme se přitom vzájemně do očí.

Ťukáme si pouze sklenicemi se sekty nebo s víny, nikoliv se sklenicemi s pivem nebo tvrdými alkoholy. Pokud těmito nápoji připíjíme, pouze je pozvedneme.

rozestavení sklenic na nápojerozestavení sklenic na nápojeAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Byfé

O silvestru je vhodné připravit takzvaný bufetový stůl (někdo říká švédský stůl), kde je jídlo na jednom místě a každý si bere co, kolik a kdy uzná za vhodné.

Mísy s pokrmy, většinou přikryté, džbánky nebo láhve s nápoji, sklenice a příbory na podávání stavíme do středu stolu a ke kraji na sebe narovnáme talíře a vedle rozrpostřeme příbory a položíme ubrousky. Jedinou povinností hostitele je odklízet použité nádobí a je-li třeba (a je-li co), doplňovat pokrmy.

bufetový stůlbufetový stůlAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Mohlo by se hodit

Pro slavnostní příležitost se nejlépe hodí bílý ubrus.

Výzdoba stolu by neměla přebíjet jídlo, které budeme podávat, ani vůni rušit aroma štědrovečerní večeře.

Textilní ubrousky mají zpravidla rozměr 45x45 cm a při jídle si je klademe na klín, kde zůstanou po celou dobu, pokud si právě neotíráme ústa před napitím, a poté je položíme volně na stůl. Zastrkávání ubrousků za límeček na způsob dětských bryndáků nepatří do naší doby.

Papírové ubrousky na klín neklademe, máme je vlevo a po jídle je položíme na talíř.

Na slavnostní stůl nepatří láhve nápojů.

Na slavnostním stole lépe vyniknou přírodní květiny nebo doplňky z přírodních materiálů než cokoliv umělého.

ozdobné dekoraceozdobné dekoraceAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Podle klasika umění gastronomie Brillat-Savarina bychom měli při jídle postupovat od těžších jídel k lehčím, vína pít nejdřív lehká a později opojná, kávu servírovat a hosté by se neměli rozcházet před jedenáctou, ale o půlnoci by už měli být doma.

Při jídle nebo po něm příbory neodkládáme vedle talíře. Neolizujeme nůž.

Nenecháváme na sklenicích otisky rtů, proto používáme ubrousek.

Nezačínáme jíst, dokud před sebou nemají jídlo i ostatní.

Neopíráme se lokty o stůl a při jídle nekouříme.

Šálek kávy (nebo čaje) podáváme s podšálkem, abychom měli kam odložit lžičku, kterou jsme nápoj míchali, případně na podšálek odložíme zákusek, jíme-li ho rukou.

Jak sesbírat střípky skla?

Rozbitá sklenička – i to se o svátcích stává. Drobné střípky sesbíráme tak, když na místo, kam dopadaly, přitiskneme krajíc chleba, který potom vyhodíme.

Jak chladná vína podáváme?

Většinu červených vín podáváme při pokojové teplotě, respektive při 18 °C; burgundské, beaujolais a některá lehká italská vína při 16 °C.

Suchá bílá vína a rosé podáváme při teplotách kolem 10 °C, kvalitní vína sauternes a německá vína typu auslese při teplotách až 14 °C.

Prostřeno pro štědrovečení večeři

použité nádobípoužité nádobíAutor: Archiv ireceptar.cz

Tip od čtenáře: Neobvyklé prostírání

„Našel jsem na půdě starý obraz a vyrobil jsem z něj zvláštní prostírání. Jako podložku jsem použil papír s vlnkami, na něj jsem přilepil slaměné andílky, hvězdy a malý vyřezávaný betlémek a rám jsem pak doplnil starými vyřazenými vánočními ozdobami. Druhé prostírání opět vzniklo na podkladu z vlnitého papíru. Tentokrát jsem na něj celou plochou nalepil navlhčené výstřižky z ubrousků a tác jsem pak přelakoval, aby se dal stírat.“

Josef Šťastný, Dobrochov