obrázek z archivu ireceptar.cz

Svatojánský chléb, rohovník, jako pokojová rostlina

Rohovník je v teplých krajích statným stromem. Jeho semena odedávna slouží jako potrava i pochoutka, jsou sladká a mají lahodnou chuť i vůni. Velmi snadno také klíčí, proto můžete svatojánský chléb pěstovat i jako zajímavou rostlinu doma v květináči. V létě se mu bude dařit na terase či zahradě.

Rohovník obecný (Ceratonia siliqua) pochází z Palestiny a ze Středozemí. Je to stálezelený strom až patnáct metrů vysoký, s hnědou rozpraskanou kůrou. Má tmavě zelené, lesklé, kožovité, sudozpeřené listy. Plodem jsou ve zralosti tmavohnědé, široké tuhé lusky, obsahující tvrdá hladká semena.

Pěstování ze semínka

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Rohovník snáší jen krátkodobý mráz do – 5 °C.

Rostlina se dobře množí ze semen, která vyséváme do malých květináčků. Semena klíčí velmi snadno a brzy. Rohovník je pohledná a nenáročná pokojová či přenosná rostlina, plodů se však dočkáme jen u stromů ve velkém skleníku.

  • Rohovníku se daří na světlejším místě, v létě mu svědčí pobyt venku.
  • Přes zimu mu bude nejlépe při teplotách mezi 5 až 10 °C.
  • Během léta vyžaduje hojnou zálivku, v období zimního klidu zálivku mírnou. Nadbytek vody může způsobit uhnívání kořenů!

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Svatojánský chléb na miskách vah

Jako potravinu lidé využívají zralá semena rohovníku odedávna. Lusky pak sloužily jako krmivo pro hospodářská zvířata. Semena měla však ještě další zajímavé využití. vyloupnutá z rohovníkových lusků mají všechna zhruba stejnou váhu (asi 0,25 gramu), proto je také k jemnému vážení používali lékárníci a klenotníci. Jedno semeno představovalo jeden karát (z řeckého karátion – malý roh, jemuž se rohovníkový lusk podobá). Od roku 1907 mezinárodně používaný metrický karát odpovídá hmotnosti 0,2 gramu.

Všestranný, zdravý, sladký karob

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

V receptech lze karobem nahradit kakao v poměru 1:1, při přípravě čokolády je poměr 3:1 ve prospěch karobu.

Rozemletím vnitřní dužniny pražených lusků svatojánského chleba se získá takzvaný karob, který má široké použití.

  • Ve směsi s fíky slouží jako kávovinová náhrada.
  • Slouží jako chutné přírodní sladidlo (obsahuje až 50 % cukru).
  • Obarví a aromatizuje nejrůznější sladké i slané pokrmy a nápoje. Míchá se s medem, přidává se do čokoládových tyčinek, pečiva, koktejlů, omáček pro grilovaná masa či k pečeným fazolím.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Čerstvý karob vůní připomíná datle. Zakoupit jej lze především prodejny zdravé výživy. Karobová mouka je zdrojem hodnotných bílkovin a po poradě s dětským lékařem ji můžete podávat i malým dětem, které trpí alergií na kravské mléko, sóju nebo nesnášejí lepek.

 

Akční letáky