Co zajímá čtenáře iReceptáře v tom kterém období a co je upoutalo během roku 2013 nejvíc, to skutečně prozradí internetové statistiky s detailní přesností. Zaznamenají každé kliknutí a třeba i to, jak dlouho vydrží uživatel u té které stránky, než klikne na další.
Na přelomu starého a nového roku si v redakci připomínáme, čím vším jsme čtenáře oslovili v minulém roce, abychom v tom nadcházejícím nabídli uživatelům přinejmenším stejně zajímavá témata.
Chcete-li, nahlédněte s námi do dění na stránkách internetového Receptáře roku 2013.
Nový design
Hned na počátku roku 2013 se internetový Receptář oblékl do nového kabátu. Portál změnil design po třech letech, aby byl pro čtenáře přehlednější, odpovídal internetovým trendům a aby v něm uživatelé ještě snadněji než dosud nacházeli články, které je zajímají.
Přehledné rozcestníky
Například poradenství v oblasti orchidejí: Pokročilí i začínající pěstitelé pokojových rostlin opakovaně navštěvují články iReceptáře, které jsou věnovány orchidejím. Je jich už celá řada a mnozí čtenáři do nich vstupují přes tzv. rozcestník. Zájem o toto populární téma dokládá množství diskusních příspěvků, ať už dotazů a odpovědí, či pěstitelských rad a zkušeností.
K nejvyhledávanějším rozcestníkům patří také návody na stavbu pergoly.
A samozřejmě už od podzimu se množství čtenářů nechá navigovat ke zřejmému cíli rozcestníkem vánočního cukroví.
Elektronická knihovna
Uživatelé portálu si rovněž oblíbili e-knihy internetového Receptáře, které přehledně shrnují žádaná témata té které záliby do podoby elektronické publikace. Užitečné knížky vypadají na obrazovce jako opravdové a vyrovnají se jim i obsahem s návody, fotografiemi, recepty a poradenskými nebo inspirativními tipy.
E-knihy iReceptáře si mezi své dokumenty stáhly už desetitisíce lidí, a to i na doporučení přátel. Knihovna elektronických knih se během roku 2013 rozšířila o několik titulů. Je pro ně příznačné, že mají vesměs sezonní zaměření, ať už jde o zahradní péči v jarních a letních měsících nebo třeba o jahodové recepty.
Příroda v srdcích zahrádkářů
Česká záliba v zahrádkaření se vyvíjí po staletí. Na venkově vznikaly užitkové zahrádky od nepaměti, ale také mnozí obyvatelé měst k nim odedávna hledají cestu. Za první zahrádkářské návraty z města zpátky k přírodě znalci pokládají vinařství pražských měšťanů za dob Karla IV. Ti si na svazích budoucích pražských Vinohrad pořizovali vinice z podobných pohnutek, které mnohem později přivedly zahrádkáře k zakládání městských a příměstských zahrádkových kolonií a osad.
Více či méně vědomá potřeba být na zahradě v kontaktu s přírodou je zřejmá i ze zájmu čtenářů internetového Receptáře o články věnované fauně. iReceptář roku 2013 jich nabídl celou řadu. Vyprávějí o životních zvyklostech volně žijících živočichů, o jejich významu a přínosu pro přírodní rovnováhu i úspěšné zahrádkaření.
Portál například publikoval tipy pro osazení zahrady rostlinami, které zpěvnému ptactvu rozšiřují hnízdní příležitosti. Nabízí řadu inspirativních článků o včelaření a životě včel, které jsou pro zahradu tak důležité. Čtenáře rovněž zaujaly aktuální informace o výskytu a ochraně vzácných šelem na území Česka a sousedních zemí.
Velké pozornosti publika internetového Receptáře se právem těší chovatelská tematika, zejména ta, které souvisí s malými chovy užitkových kopytníků a drůbeže.
- Při vší skromnosti: Zatímco profesionální přírodovědci, botanici, zoologové a další specialisté chodí pro informace do svého legendárního odborného časopisu Živa, založeného už v předminulém století, zahrádkáři a laičtí přátele přírody mohou seriózní a užitečné informace o flóře a fauně získat na stránkách internetového Receptáře. Především v rubrikách Zahrada, Zvířata a Zdraví. A navíc se pokochají velmi kvalitními fotografiemi.
Vlastně není vůbec divu, že se právě sem, na iReceptář.cz, nedávno obrátili ornitologové s prosbou o spolupráci se čtenáři.
Kulinářství
Vydařená úroda potěší začínajícího i pokročilého zahrádkáře. Užitkovým rostlinám bývá v současných zahradách vyhrazeno méně záhonů než těm okrasným. A když už se majitelé pustí do pěstování zeleniny, sázejí na kvalitu a čerstvost plodů. A chtějí vědět co nejvíc o pěstování a využití v domácí kuchyni.
K nejžádanějším pěstitelsko-kulinářským článkům proto patří ty o rajčatech. Zájemci nacházejí v iReceptáři informace o předpěstování, výsadbě do skleníků i na záhony, sklizni a zpracování včetně sušení a nakládání rajčat.
Internetový Receptář samozřejmě nabízí i jiné recepty, které zajímají šikovné čtenáře všeho druhu včetně bezzemků. K nejlákavějším se řadí téma pečení chleba z domácího žitného kvásku.
A třeba během léta roku 2013 spousta uživatelů internetu vyhledala, co iReceptář píše o domácí přípravě zmrzliny. Jasně, tehdy bylo horko.
Výstavy
Věděli jste, že časopis Receptář a jeho elektronická verze se účastní řady výstav a veletrhů, nejčastěji těch, jejichž výstavní sortiment se týká zahrad, potravin a bydlení? Ano děje se tak už řadu let. V poradenském kontaktu s návštěvníky a během svých pořadů si tímto způsobem redakce zjišťuje zájem čtenářů o publikovaná témata.
Na výstavištích se také pod hlavičkou Receptáře soutěží. Například ve vaření, moštování nebo pečení cukroví.
MojeDilo.cz
Do návodového webu Mojedilo.cz, který je součástí internetového Receptáře, vložili čtenáři během roku 2013 stovky nových návodů. Nejčastěji na vlastnoruční výrobu dekorací a oděvních doplňků. Zřetelným lákadlem pro diskutující se pak stal recept na výrobu léčivé konopné masti.
HTML kód
Aby nový rok byl dobrý
Děkujeme za tu přízeň stejně jako za podnětné diskuzní příspěvky.
Těšíme se, že během roku 2014 čtenáře příjemně překvapíme několika chystanými novinkami a že se na obrazovkách a displejích laskavého publika opět mnohokrát objevíme se svými důležitými troškami do mlýna.
Do nového roku přejeme hlavně zdraví a životní pohodu.
Váš redakční tým portálu iReceptar.cz a MojeDilo.cz