obrázek z archivu ireceptar.cz

Velikonoce 2012: datum a tradice

Do velikonočního jídelníčku se promítá odvěká radost z příchodu jara a s ním také z nové etapy života, pevného zdraví, úrody, spokojenosti, štěstí. Jednotlivé pokrmy však symbolizují i základní příběh křesťanské víry, smrt a znovuzrození Ježíše Krista.

Víte, co se hodí přichystat na Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod velikonoční a Velikonoční pondělí a proč?

Zelený čtvrtek připomíná poslední večeři Páně a Jidášovu zradu. Ale stejně tak fakt, že už začalo jaro, že raší květy i listy, příroda se začíná zelenat a že po únavné zimě je třeba tělu dodávat vitaminy. A tak se hodí jíst zelenou stravu − špenát, bylinky, zelí, hrachovou polévku apod.

Ve čtvrtek je také ten správný den na teplé jidášky s medem, třeba už ke snídani. Úhledně či všelijak smotané pečivo prý vzniklo jako připomínka provazu, na němž se podle legendy Jidáš oběsil, aby na onom světě poprosil Ježíše o odpuštění. 

Na Velký pátek byl Ježíš ukřižován. Ke dni smutku se hodí bramborová nebo i chlebová polévka i lehčí bezmasé jídlo. Klidně sladké ovocné knedlíky nebo ryba, fazolový salát, chléb se sýrem. Ostatně blíží se to pravé velikonoční hodování, a tak nezaškodí, když si žaludek předem trochu odpočine 

obrázek z archivu ireceptar.czNádivkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Končí půst, je čas na maso a nádivky

Během Bílé soboty věřící rozjímají a těší se, že po velkém smutku se blíží Velikonoční noc a s ní Kristovo vzkříšení. Bílou sobotou končí postní období. Je čas pojíst maso, kdysi to byla například polévka z kozlečího mozečku nebo rizoto z vnitřností poraženého mláděte. Hodí se hovězí polévka i vařené maso a už také na velikonoční nádivky s kopřivami. Pekly se mazance, aby byly na neděli a pondělí. A beránky, symboly čistoty a obětování

Kristus vstal z mrtvých v neděli za svítání. Velikonoční neděli je vyhrazena sváteční hostina, Boží hod velikonoční. Sluší se slavit ho v rodinném kruhu, pochutnat si s nejbližšími na pečeni, nejlépe z jehněčího či skopového. Oblíbená bývala také holoubata. Světila se vajíčka.

Velikonoční pondělí je již dnem veselých lidových oslav a bohatého hodování, svátkem jara, znovu se probouzející přírody, naděje na dobrý hospodářský rok, dobrou úrodu, zdravý a šťastný život. Znalci tradic doporučují bílou zeleninovou polévku a třeba i vepřo knedlo zelo. Na stolech se stejně tak mohou objevit všechna velikonoční jídla, zelená jarní i vydatná masová. Prostě hody.

Á propos! Termíny Zelených čtvrtků a Velikonočních pondělí pro včasné plánování jídelníčku na celé desetiletí: 

  Zelený čtvrtek Velikonoční pondělí
2010 1. dubna 5. dubna
2011 21. dubna 25. dubna
2012 5. dubna 9. dubna
2013 28. března 1. dubna
2014 17. dubna 21. dubna
2015 2. dubna 6. dubna
2016 24. března 28. března
2017 13. dubna 17. dubna
2018 29. března 2. dubna
2019 18. dubna 22. dubna
2020

9. dubna

13. dubna
     

Akční letáky