Víte, co se hodí přichystat na Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod velikonoční a Velikonoční pondělí a proč?
Zelený čtvrtek připomíná poslední večeři Páně a Jidášovu zradu. Ale stejně tak fakt, že už začalo jaro, že raší květy i listy, příroda se začíná zelenat a že po únavné zimě je třeba tělu dodávat vitaminy. A tak se hodí jíst zelenou stravu − špenát, bylinky, zelí, hrachovou polévku apod.
Ve čtvrtek je také ten správný den na teplé jidášky s medem, třeba už ke snídani. Úhledně či všelijak smotané pečivo prý vzniklo jako připomínka provazu, na němž se podle legendy Jidáš oběsil, aby na onom světě poprosil Ježíše o odpuštění.
Na Velký pátek byl Ježíš ukřižován. Ke dni smutku se hodí bramborová nebo i chlebová polévka i lehčí bezmasé jídlo. Klidně sladké ovocné knedlíky nebo ryba, fazolový salát, chléb se sýrem. Ostatně blíží se to pravé velikonoční hodování, a tak nezaškodí, když si žaludek předem trochu odpočine
Končí půst, je čas na maso a nádivky
Během Bílé soboty věřící rozjímají a těší se, že po velkém smutku se blíží Velikonoční noc a s ní Kristovo vzkříšení. Bílou sobotou končí postní období. Je čas pojíst maso, kdysi to byla například polévka z kozlečího mozečku nebo rizoto z vnitřností poraženého mláděte. Hodí se hovězí polévka i vařené maso a už také na velikonoční nádivky s kopřivami. Pekly se mazance, aby byly na neděli a pondělí. A beránky, symboly čistoty a obětování
Kristus vstal z mrtvých v neděli za svítání. Velikonoční neděli je vyhrazena sváteční hostina, Boží hod velikonoční. Sluší se slavit ho v rodinném kruhu, pochutnat si s nejbližšími na pečeni, nejlépe z jehněčího či skopového. Oblíbená bývala také holoubata. Světila se vajíčka.
Velikonoční pondělí je již dnem veselých lidových oslav a bohatého hodování, svátkem jara, znovu se probouzející přírody, naděje na dobrý hospodářský rok, dobrou úrodu, zdravý a šťastný život. Znalci tradic doporučují bílou zeleninovou polévku a třeba i vepřo knedlo zelo. Na stolech se stejně tak mohou objevit všechna velikonoční jídla, zelená jarní i vydatná masová. Prostě hody.
Á propos! Termíny Zelených čtvrtků a Velikonočních pondělí pro včasné plánování jídelníčku na celé desetiletí:
Zelený čtvrtek | Velikonoční pondělí | |
2010 | 1. dubna | 5. dubna |
2011 | 21. dubna | 25. dubna |
2012 | 5. dubna | 9. dubna |
2013 | 28. března | 1. dubna |
2014 | 17. dubna | 21. dubna |
2015 | 2. dubna | 6. dubna |
2016 | 24. března | 28. března |
2017 | 13. dubna | 17. dubna |
2018 | 29. března | 2. dubna |
2019 | 18. dubna | 22. dubna |
2020 |
9. dubna |
13. dubna |