Mrzí vás, že je zavřená zoologická zahrada a hrady i zámky? Na celou řadu volně přístupných zřícenin se ale podívat lze. A pokud jde o ZOO, leckterý menší zookoutek je také „v provozu“ – ostatně, mnohde jej ani uzavřít před veřejností nejde. Na jeden z nich se můžete těšit hned v našem prvním tipu.

1. ZOOkoutek Malá Chuchle – krásná procházka za zvířaty

Na kraji Prahy, u hájovny v Chuchelském háji, se prohánějí daňci i mufloni, k vidění je liška, řada ptáků a například i rys ostrovid. Pokud se sem chystáte s dětmi, potěší vás rozlehlé hřiště v samém srdci areálu. Nevadí ani, jestli nemáte auto? To v tomhle případě vůbec nevadí, naopak. Od vlaku je to o malý kousek dál, ale autobus stojí hned pod kopcem, vystupujte na stanici Velká Chuchle. Výšlap není náročný a vybrat se dá z více cest. Ta příkřejší a nevhodná pro kočárky vás zavede ke kostelu svatého Jana Nepomuckého, od kterého je to k zoo již, co by natřikrát kamenem dohodil. Pohodlnější cesta je lemována odpočívadly a děti nebudou ochuzeny ani o herní prvky. Až dorazíte na místo, můžete se těšit na okénko s občerstvením, které bývá o víkendech otevřené.

2. Koncentrovaná malebnost? Kryštofovo údolí!

Pokud se doma neshodnete, zda je lepší vyrazit do přírody, nebo raději obdivovat tradiční vesnickou architekturu a děti do těchto neshod halekají, že chtějí jít na vláčky, pak musíte do Libereckého kraje, do Kryštofova údolí a vesničky Novina. První zmíněná vesnice leží přibližně osm kilometrů od Liberce, a stejně jako v její menší sousedce, se zde můžete pokochat přehlídkou hrázděných a dřevěných staveb. Po turistické stezce se dá vystoupat ke kapli svatého Kryštofa a za obdiv stojí samozřejmě část libereckého Semmeringu v podobě téměř 30 metrů vysokého viaduktu z roku 1900.

3. Český Mount Rushmore? Zamiřte do Želízů

Fotografii unikátních skalních reliéfů zhotovených mezi lety 1841 až 1846 sochařem Václavem Levým zná hodně lidí. Mnohem méně jich však místo skutečně navštívilo. Hlavy se přitom nacházejí v těsné blízkosti silnice a navíc – za pozornost tu toho stojí mnohem víc. Samotné hlavy jsou druhým největším reliéfem tohoto typu na světě. Na ten první, prezidentský, si musíte zaletět do Jižní Dakoty. Ale zpět do Želízů ležících v okrese Mělník. Pokud sem zamíříte, nevynechejte jeskyni Klácelku. Dovnitř se teď nedostanete, ale skrze několik mříží je vidět skvěle. A pokud vám ještě zbývá energie, o pouhé 2,5 kilometru dál najdete skalní reliéf Harfenice.

4. Terezín - geniální pevnost s temnou minulostí

Pokud vás fascinuje fortifikační architektura, nebo se prostě jen chcete chvíli toulat po poklidných bastionech a obdivovat cihlový pevnostní zázrak, zamiřte do Terezína. Zatímco Malá pevnost sloužila za války jako věznice gestapa a dnes je v ní zřízen památník, Velká pevnost, která zahrnuje značnou část města, je z většiny volně přístupná. Z Terezína je to jen kousek do Litoměřic – krásného města, kam můžete zamířit pohodlnou, čtyřkilometrovou procházkou. Nevynechejte tam Mírové náměstí a Dómský pahorek s Katedrálou svatého Štěpána.

5. Na Pražský hrad to nejde, do zahrad ano

Chcete se jít podívat na Pražský hrad? Ten je bohužel momentálně zavřený. Kam se však můžete zajít projít, je palácová Velká Fürstenberská zahrada. Otevřena je od roku 2008 a nabídne vám krásné výhledy na stověžatou Prahu. Vstoupit do ní můžete z Valdštejnské ulice, pár kroků od metra „A“ Malostranská. Čekají vás malebné terasy, které můžete zdolat po schodišti nebo oklikou. A pokud vám bude zima, dopřejte si něco na zahřátí ve výdejním okénku.