Máta není všude stejná

Máta je u nás velmi dobře známá bylina. Nejen že se jí výborně daří v zahradách, najdete ji také volně rostoucí v přírodě. Nejraději má vlhká místa, ale ideální podmínky a nároky se i u druhů máty liší. Nejznámější máta peprná vypadá i chutná jinak než varianta „nana“, která je běžná na Blízkém východě. Ta není zdaleka tak výrazná, její chuť je jemnější a méně „pikantní“. S oblibou se používá do čajů i jídel.
U nás se vyskytuje běžně šest druhů máty, mezi něž patří dlouholistá, klasnatá, rolní, vodní, vonná a obecná. Na celém světě je popsáno přes čtyřicet druhů a hybridů. Diametrálně se liší i vzrůstem. Maličká nana je půdopokryvná a dosahuje zhruba 10 cm, zatímco nejvyšší druhy vyrůstají do výšky až 120 cm.

Každodenní žvýkání máty harmonizuje zažívání

Jako každá léčivka i máta má mnohá použití a přírodní medicína jejích blahodárných účinků využívá už dlouhá léta. Také jste si mohli všimnout, že téměř bez výjimky všechny čaje na trávení, hubnutí a detoxikaci obsahují právě mátu. A není divu. Silice, třísloviny, hořčiny, kyseliny a antioxidanty propůjčily mátě báječné vlastnosti. Máta pomáhá činnosti trávícího ústrojí, zbavuje ho křečí, povzbuzuje trávení a minimalizuje nadýmání. Protože podporuje i činnost dalších orgánů důležitých pro trávení, je jasné, že její užívání se bude nejlépe hodit buď při zažívacích obtížích nebo při regulaci váhy, která nám často naše zažívání převrátí naruby.

Pět lístků čerstvé máty během diety

Nejoblíbenějším způsobem konzumace máty u nás je čaj ze sušených lístků. Ale pokud máte mátu čerstvou doma, rozhodně listy nesušte a klidně je žvýkejte. Harmonizující máta žvýkaná čerstvá zahání pocit hladu a zároveň pomůže s trávením pokrmů s vysokým obsahem vlákniny. Právě takové potraviny totiž často řadíme do redukčního jídelníčku, a ony namísto pročištění našich útrob naše trávení zcela zastaví. Čerstvé lístky máty jsou mnohem příhodnější pro okamžité žvýkání a jejich vedlejším účinkem je příjemný mentolový dech. Pokud se vrhnete na redukční dietu nebo půsty, nezapomeňte hodně pít a pokud máte možnost, žvýkejte také čerstvou mátu.

Lístky čerstvé máty prospějí i mysli

Máta navíc působí i na naši duševní pohodu. Redukuje stres a uvolňuje napětí. Svěží vůně je naopak energizující a stimuluje také paměť. Jen velmi ojediněle způsobuje alergie, takže je vhodná i pro citlivé osoby. Nejjednodušší je žvýkat čerstvé omyté listy během dne, kdykoliv máte pocit křečí, plného žaludku, nadýmání nebo chcete zahnat hlad. Pět lístků denně je považováno za ideální denní dávku, ale pokud si přidáte nějakou mátu do limetkového džusu nebo mojita, rozhodně se nic nestane.

Zdroje: https://en.wikipedia.org, https://www.webmd.com, https://www.idnes.cz