Cukrovka neboli diabetes je choroba spojená s jistým stravovacím režimem a určitými omezeními. Proto je nutné o jídelníčku předem přemýšlet a vybírat pouze vhodné potraviny, které vám nebudou škodit. Některým byste se měli dokonce vyhnout velkým obloukem a ze svého jídelníčku je jednou provždy vyřadit. Jejich konzumace vede ke zvýšení cukru v krvi, což zvýšuje rizika této choroby. O kterých 5 potravinách je řeč?

Kterým jídlům se vyhnout, pokud jste diabetici, se dozvíte v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Diabetici by si měli hlídat denní příjem sacharidů

Lidský organismus potřebuje ke svému fungování nejen živiny, bílkoviny, tuky, ale i sacharidy. Právě ony mají největší dopad na zvýšenou hladinu cukru v krvi.

Pokud to jedinec s diabetem přežene s příjmem sacharidů, hladina cukru v krvi se může prudce zvednout až na nebezpečné hodnoty, což může vést k poškození nervů a cév, k onemocnění ledvin a srdce. Proto je tak důležité předcházet nebezpečným výkyvům hladiny cukru v krvi správným příjmem sacharidů. Kterým potravinám se tedy rozhodně vyhnout?

Veškeré slazené nápoje

Slazené nápoje jsou pro všechny diabetiky největší zlo a představují jedno z největších rizik. Jsou totiž plné cukru. Vyhněte se tedy nejen všem slazeným limonádám, ale i džusům a studeným čajům. Raději upřednostněte čistou vodu a bylinkové čaje.

Ovocné jogurty

Stejně tak se vyhněte sladkým ovocným jogurtům. Zpravidla bývají z odtučněného nebo nízkotučného mléka a jsou plné cukru. Například 250 g ochuceného jogurtu může obsahovat i 50 g cukru. Místo jogurtů s vysokým obsahem cukru, které mohou hladinu cukru v krvi rychle zvýšit, dejte raději přednost bílým jogurtům bez přidaného cukru. Pomohou vám nejen s kontrolou váhy, ale prospějí i vašim střevům.

Sladké cereálie

V případě, že jste diabetik, nikdy nezačínejte den sladkou cereální snídaní. Cereálie obsahují totiž velké množství cukru a konzervačních látek, což si mnozí díky poutavým reklamám ani neuvědomují. Bohužel neobsahují ani moc bílkovin, které přispívají k pocitu sytosti a spokojenosti a udržují během dne hladinu cukru v krvi v normě. Nejlepším řešením je pro vás nízkosacharidová proteinová snídaně. Nebudete mít hlad a cukr v krvi bude pod kontrolou.

Bílé pečivo

Všechny potraviny tohoto typu jsou zpracované a vysoko sacharidové. Konzumace pečiva z rafinované mouky zvyšuje hladinu cukru v krvi u lidí s I. a II. stupněm cukrovky.

Těstoviny a rýže

Také těstoviny a rýže jsou obvykle bohaté na sacharidy, což může zvýšit hladinu cukru v krvi. Nicméně v tomto případě záleží zejména na přiměřeném množství těchto potravin a jejich správném výběru.

Důležité je sledovat celkové množství sacharidů a kalorií, které v průběhu dne sníte. Pravidelně sledovujte hladinu cukru v krvi. Pokud máte diabetes, určitě se poraďte se svým lékařem a odborníkem na výživu, aby vám pomohli vytvořit vhodný jídelníček, který bude odpovídat vašim individuálním potřebám.

Související články

Zdroje: www.cs.medlicker.com, www.fitdia.cz, www.denik-diabetika.cz