Nepříjemný odér stoupající od vašich nohou nejen obtěžuje vás i vaše okolí, bývá také signálem dalších potíží. Nadměrné pocení a přílišná vlhkost nahrávají množení bakterií a plísní a otvírá cestu pro výskyt nepříjemných mykóz a vyrážek. Kromě běžných hygienických návyků se vám v boji proti zápachu nohou osvědčí i přírodní koupele, zásypy a osvěžovače.

Vsaďte na ocet

Ocet se používá v kuchyni i v domácnosti k mnoha různým účelům. Hodí se pro čištění, pohlcuje pachy, dezinfikuje, pomáhá při praní prádla, využít se dá i pro domácí léčebné kůry. Pro přípravu léčivé koupele pro nohy použijte nejlépe jablečný ocet, případně nějaký jiný jemnější. Vystačíte si i obyčejným kvasným lihovým octem, ten ale před použitím raději více nařeďte. Do pěti litrů vody přidejte asi půl litru jablečného octa a nohy několik minut koupejte, pak nohy neoplachujte, pouze je důkladně vysušte. Opakujte denně nebo jednou či dvakrát týdně, záleží na intenzitě potíží.

Epsomská sůl

Solná koupel zbaví nohy nejen zápachu, zmírní i otok a bolest, uleví unaveným nohám a změkčí ztvrdlou kůži. Epsomskou sůl (tedy hydrát síranu hořečnatého) seženete v drogeriích i lékárnách, používá se i jako sůl do koupele. Do nádoby s pěti litry teplé vody nasypte asi dvacet lžic epsomské soli, známé také jako hořká sůl, nohy namočte asi na dvacet minut a poté osušte.

S prevencí proti plísňovým onemocněním pomůže i další sůl, hypermangan. Koupel ve slabém roztoku této soli lze doporučit preventivně po návštěvě bazénů a jiných podobných zařízení nebo pokud máte obavu ze začínajícího plísňového onemocnění.

Bylinková koupel

Pro léčbu mykóz a k likvidaci bakterií jsou výborné bylinky. Dobře funguje rozmarýn, šalvěj, mateřídouška, máta i dubová kůra. Vyberte si bylinku, která vám příjemně voní, můžete je též libovolně kombinovat. Sušené nebo čerstvé lístky zalijte vroucí vodou podobně jako při přípravě čaje. Nechte vylouhovat a vychladnout na příjemnou teplotu, poté sceďte a koupejte nohy asi dvacet minut. Nebo si odvar si připravte i z černého čaje, na litr vody použijte dva až tři sáčky.

Soda do koupele i na zásyp

Jedlá soda je jedním z nejpoužívanějších prostředků při domácím úklidu, výborně funguje i jako pohlcovač pachů, využívá se v kosmetice i v péči o tělo. Na přípravu koupele použijte jednu lžíci jedlé sody na litr vlažné vody, do lázně přidejte i trochu citrónové nebo pomerančové šťávy.

S pomocí sody připravíte také domácí chladivý přírodní zásyp. Smíchejte pět lžic jedlé sody a deset lžic obyčejného kukuřičného škrobu. Do směsi přikápněte asi patnáct kapek tea tree oleje. Naneste lehkou vrstvu na omyté a osušené nohy, hlavně na plochu chodidel a mezi prsty. Hodí se také jako pohlcovač pachů do bot.

Osvěžovač ve spreji

Jako první pomoc pro zapáchající nohy mějte při ruce osvěžovač na nohy. Připravíte ho smícháním 200 ml vodky a několika kapek esenciálního oleje (vhodný je například tea tree, mentolový či mátový). Vlijte do vhodné nádobky s rozprašovačem a aplikujte podle potřeby na chodidla a mezi prsty. Nezapomeňte, že alkohol vysušuje, je proto dobré večer pokožku nohou umýt a pořádně promastit.