Zdroje: www.idnes.cz, aktin.cz

Jak se vyznat v hubnutí?

Celý pytel doporučení se týká také toho, jak fungují v našem těle hormony. Tím se dotýkáme i věku, a to především u žen, kterým se dramaticky mění produkce hormonů po přechodu. Ani nemluvě o krevních cukrech, metabolismu či resistenci na insulin, které jsou také často zmiňované ve vztahu k hubnutí. Proměnných je mnoho, různých kritérií jak vybírat potraviny ještě víc. Kdo se v tom má vyznat!

Ač se může zdát, že je hubnutí nepřehledné a komplikované, není to tak docela pravda. Velmi pragmatický přístup mají opravdoví koučové fitness. Nutno dodat, že ti počítají s cvičením a pílí. S báchorkami o zázračných potravinách, které vám všichni tají, u nich nepochodíte.

5 znaků, že hubnutí nebude fungovat

Informacemi o hubnutí jsme zahlceni, valí se ze všech stran a často máme až falešný pocit, že víme, co děláme.

Podívejte se, co říká o hubnutí kouč a vyznavatel fitness Jaroslav Pecka. Kterých 5 znaků provází nezdařené pokusy o hubnutí?

Zdroj: Youtube

Jak hubnout, aby to fungovalo?

K hubnutí je důležitý a bezpodmínečně nutný kalorický deficit. Bez něj není hubnutí možné. Ať konzumujeme zdravé tuky nebo cukr a sůl, výdej musí být vždy vyšší než příjem. Hubnutí by také nemělo být příliš rychlé, aby nevyprovokovalo obávaný jojo efekt.

Důležitý je především příjem kalorií a cvičení. Díky nim budete spalovat tuk bez snižování svalové hmoty. I když není nutné počítání kalorií a vážení jídla, rozhodně je třeba získat detailnější informace o tom, co konzumujete a jaké množství kalorií takový příjem přibližně představuje. Je jisté, že musíme jíst méně kalorií, ale neznamená to, že musí jít o menší objem jídla. Z tohoto důvodu je dobré znát tzv. kalorickou hustotu potravin.

Při hubnutí je velmi důležitý efekt nasycení. Potraviny, které nás zasytí, jsou klíčem k tomu, abychom se nepřejídali. Obecně jsou to potraviny s vysokým obsahem vlákniny, vody či bílkovin.

Obě kritéria - zasycení a nízkou kalorickou hustotu - dobře splňují nejen zelenina a ovoce, ale také například ryby, vločky či hnědá rýže. Na špici jsou vařené brambory, ale také meloun. I když je zdánlivě hodně sladký, je plný vody, a při minimální kalorické zátěži zasytí. Vysoký sytící efekt mají také potraviny bohaté na bílkoviny.

Zbytečně nezvyšujte kalorický příjem nápoji. Doporučuje se především konzumace obyčejné vody či vody ochucené pomocí citronu, okurky či zázvoru. Také neslazené bylinné čaje se hodí pro dietní pitný režimem. Vodu či čaj můžete klidně pít i před jídlem, bez obavy z toho, že se tím zhoršuje trávení.

I spánek je důležitý, především v souvislosti s hormony, ale i pocitem odpočatosti následujícího dne. Pokud budete unavení, nebude se vám chtít hýbat a budete se snažit odpočívat i během dne. To se samozřejmě dlouhodobě odrazí na vaší snaze o zhubnutí.

Související články