Nechť je lék potravou a potrava lékem, přál si už starověký lékař Hippokrates. Moderní věda mu dává za pravdu – pro lidské zdraví je vedle genetických dispozic nejdůležitější zdravá strava. Základem je přitom pestrost, tedy od každého trochu.
Některé potraviny jsou ovšem natolik přínosné, že bychom je měli konzumovat co nejvíce a pravidelně.
Tady je sedmička potravin, které mohou nejlépe prospět našemu zdraví a doslova tak člověku prodloužit život:
Brokolice
Obsahuje vysoké množství nejrůznějších fytochemických látek, které pomáhají chránit organismus proti rakovině. Kromě toho je bohatým zdrojem
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
draslíku (pomáhá snižovat krevní tlak a tím i riziko mrtvice),
Z brokolice si můžete připravit jednoduchou polévku: Brokolici uvařte a poté rozmixujte s mlékem a kořením a posypte strouhaným parmezánem.
Brokolicová omáčka na těstoviny
Vařenou brokolici rozmixujte s olivovým olejem, česnekem a drcenou paprikou.
Meruňky
Obsahují velké množství beta-karotenu, který brání poškození organismu agresivními volnými radikály a posiluje imunitní systém.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Meruňky pomáhají také snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zřejmě také chránit před rakovinou prostaty.
Čerstvé meruňky jsou zdrojem vitaminu C, hodnotnější jsou ovšem sušené meruňky, protože v nich jsou živiny koncentrovanější – jsou tak například výborným zdrojem železa a také draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak a je nezbytný k udržování zdravých nervů a svalů.
Sušené meruňky místo rozinek
Pokrájené sušené meruňky můžete používat namísto rozinek například při pečení moučníků.
Příloha k masu: restované meruňky s česnekem
Skvělou přílohou ke grilovanému masu jsou vypeckované a rozčtvrcené čerstvé meruňky, které orestujete na olivovém oleji s trochou prolisovaného česneku.
Česnek
Má antibakteriální účinky (může za to allicin, který se uvolňuje při rozmělnění – proto je třeba česnek před tepelnou úpravou nakrájet nebo prolisovat a nechat 10 minut ustát).
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Česnek zabraňuje tvorbě krevních sraženin, má antimykotické, antioxidační a protirakovinné účinky. Bohužel obsahuje také sirné sloučeniny, které se uvolňují do krve a vylučují se dechem a potem.
Pečené česnekové stroužky
Zajímavou kulinářskou variantu představují neoloupané stroužky česneku opečené na olivovém oleji. Česnek změkne, takže ho můžete roztírat na chléb.
Česneková omáčka na těstoviny
Stejné množství oloupaného česneku a vlašských ořechů dohladka rozmixujte s trochou olivového oleje a citronové šťávy.
Jablka
Jsou přímo nabita spoustou užitečných látek, které
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
pomáhají předcházet srdečním onemocněním, vzniku některých nádorů,
Nejvíce prospěšných látek obsahují syrová jablka. Rozpustná vláknina pektin (prospěšná při snižování hladiny cholesterolu) se naopak nejlépe uvolní při vaření.
snižují hladinu cholesterolu,
povzbuzují imunitu,
pomáhají v prevenci šedého zákalu,
podílejí se na udržení zdravých cév,
mohou také zmírňovat příznaky alergie a astmatu.
Jablečná omáčka
Kousky oloupaných jablek duste podlité vodou 15 minut na mírném plameni. Pokud se jablka nerozvaří, rozmačkejte je na kaši vidličkou. Touto omáčkou můžete ochutit palačinky či ovesnou kaši, můžete z ní také připravit zdravou zmrzlinu. (Nechte ji zmrznout ve formičkách v mrazáku.)
Fazole
Jsou zdrojem výživné a zdravé bílkoviny neživočišného původu, snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a stabilizují hladinu cukru v krvi – proto jsou velmi vhodné pro diabetiky.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Fazole obsahují velké množství nerozpustné a rozpustné vlákniny, které společně s obsaženými složitými sacharidy rychle dodávají pocit sytosti a napomáhají tak snížení a udržení přiměřené hmotnosti.
Fazole v konzervě obsahují velké množství sodíku; lepší je uvařit větší množství fazolí najednou a zmrazit si je po menších porcích.
Fazolová omáčka na těstoviny a na pizzu
Rozmixujte fazole s česnekem, vývarem a bylinkami (například oreganem a římským kmínem).
Vařené červené fazole rozmixujte s kořením a použijte je ke zdobení pizzy namísto protlaku.
Ořechy
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Především vlašské ořechy obsahují zdravé omega–3 nenasycené mastné kyseliny, které zmírňují artritidu a chrání srdce.
Jsou vynikající zásobárnou energie, bílkovin, vitaminů řady B, vitaminu E a dalších látek, které snižují hladinu cholesterolu a krevní tlak a předcházejí tak riziku mrtvice.
Zejména para ořechy obsahují selen – silný antioxidant pomáhající v obraně proti rakovině a některým očním a srdečním onemocněním.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Ořechová pomazánka na chleba i do masa
Vynikající pomazánku si připravíte rozmixováním libovolných oříšků, které podle chuti osolíte. Můžete ji mazat na chleba, a pokud ji zamícháte do dušeného masa nebo karí, budou mít více živin a výraznější vůni.
Ořechová omáčka na těstoviny
Jemně nasekané oříšky orestujte na olivovém oleji spolu se strouhankou.
Houby
Obsahují velké množství B vitaminů (s výjimkou vitaminu B12), pomáhají tak při depresích, srdečních chorobách a migrénách.
close
info
Archiv ireceptar.cz
zoom_in
obrázek z archivu ireceptar.cz
Po zahřátí se vitaminy B uvolňují z hub do vody, vývar nebo vodu z namočených sušených hub proto použijte pro přípravu dalšího pokrmu.
Určité látky v houbách podporují vylučování cholesterolu a snižují tak jeho hladinu.