Obyčejná pitná voda, která nám teče doma z kohoutků, bývá mírně zásaditá až neutrální, její pH se většinou pohybuje mezi hodnotami 7 až 8,5. Vyšší pH od přírody mívají vody z horských pramenů, jež do sebe cestou přes balvany a oblázky načerpaly množství minerálů. Přívlastkem "alkalická" se však dnes většinou v obchodech označuje voda, která prošla procesem ionizace, během něhož se oddělily kyselé molekuly od těch zásaditých a vyloučily se ven. Tím sice voda získá vyšší pH, ale zároveň přijde o minerály, které jí musejí být dodatečně uměle dodány, jinak se stane vodou destilovanou, vhodnou akorát tak pro chlazení motoru.

Vyvstává otázka, co je tak zdravého na tekutině, která byla uměle vyrobena ionizátorem. Její propagátoři vycházejí z teorie, že západní strava plná živočišných produktů překyseluje organismus a přispívá k rozvoji civilizačních chorob včetně rakoviny. Alkalická voda má tuto kyselost vyvážit, zbavit tělo volných radikálů a lépe ho hydratovat. Tím může sloužit jako prevence proti nádorovým onemocněním i vysokému krevnímu tlaku a mimo jiné bránit předčasnému stárnutí buněk.

Překyselení organismu přitom podle této teorie není způsobeno potravinami, které samy o sobě chutnají kysele, jde o to, jak se v těle chovají po procesu trávení; například citrusové plody paradoxně pH v těle zvyšují, zatímco cukrovinky ho sníží do kyselých hodnot.

Vědci se dnes shodnou v názoru, že citrusy jsou pro člověka na rozdíl od krémových dortů skutečně zdravé. Účinky alkalické vody ale zatím prokázány s konečnou platností nebyly, ačkoli jedna studie připustila, že její pravidelné popíjení může zlepšit stav osob s vysokým tlakem, diabetem a zvýšeným cholesterolem. Podle jiného výzkumu navíc lidé, kteří vypijí sklenici alkalické vody po namáhavém cvičení, mají o poznání lepší průtok krve než ti, co dají přednost vodě obyčejné.

(Zdroj: www.medicalnewstoday.com)

Přesto zdravotníci varují, že by se to s popíjením zásadité vody nemělo přehánět. Riziko spočívá zejména v narušení přirozeného kyselého prostředí žaludku, které zabíjí škodlivé bakterie a další patogeny. A ačkoli překyselení není pro organismus žádoucí, přílišná zásaditost mu také neprospívá, jelikož může způsobit nevolnosti, zvracení a třes rukou. Jako největší problém se nicméně jeví pití ionizované vody bez doplnění minerálních látek, které se v obyčejné vodě přirozeně nacházejí.

Než tedy utratíte stokoruny za alkalickou vodu v PET lahvích, nebo dokonce tisíce za vlastní ionizátor, zkuste vypít každý den sklenici vody z kohoutku ochucenou o lžíci citrónové šťávy. V organismu bude fungovat jako zásaditá substance, její pozitiva budou srovnatelná s pozitivy vody alkalické, ale nebudete se muset obávat vedlejších účinků. A hlavně vám zbytečně nevytáhne peníze z kapsy.

(Zdroj: www.healthline.com)