Alkohol je dobrý sluha, ale špatný pán. Hranice mezi tím je bohužel velmi tenká. Jistě není nic zlého na tom, připít si na oslavě nebo si občas dát k jídlu pivo nebo sklenici vína. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že umírněná konzumace alkoholu přispívá k prevenci kardiovaskulárních chorob a cukrovky. Přívlastek „umírněná“ je ale velmi důležitý – mnoho alkoholu zdraví neprospívá vůbec v ničem.

Co je bezpečná konzumace?

U mužů se za bezpečnou míru považují 2–4 jednotky alkoholu a u žen 1–3 jednotky denně. Jedné jednotce odpovídá jeden panák tvrdého alkoholu, nebo jedno malé 10° pivo, nebo 1 dl vína. To ovšem neplatí pro řidiče, těhotné ženy nebo pacienty, kteří užívají léky, jež se s alkoholem nesnášejí, či trpí nemocí, kterou alkohol zhoršuje. Netýká se to samozřejmě ani dětí a dospívajících. Ve všech těchto případech je bezpečná pouze abstinence.

Pro ty, kteří už nejsou bez posilnění schopni zvládat běžné denní činnosti a nemohou se dočkat, až se zase napijí, jimž alkohol ovlivňuje soukromý i pracovní život, by vysazení alkoholu mělo být povinností, byť by kvůli tomu měli vyhledat odbornou pomoc. Ale i pro ty, kteří mají pití pod kontrolou, není od věci zkusit alkohol úplně vysadit.

Jak na absenci alkoholu zareaguje vaše tělo?

  • Možná překvapivě se vám zlepší spánek. Po alkoholu se sice lépe usíná, ale spánek není kvalitní, tělo pracuje na detoxikaci, a proto rozhodně nevstanete odpočatí. Navíc spánek samotný je lehký, s tendencí k častému probouzení. Po vysazení alkoholu možná budete déle usínat, ale spánek bude kvalitnější a tomu bude odpovídat vaše mentální i fyzická kondice po probuzení.
  • Vzhledem k tomu, že alkohol ničí mozkové buňky, při jeho vysazení mozek začne regenerovat. Samozřejmě záleží na závažnosti a délce předchozího pití. Ve výsledku bude váš mozek pracovat při abstinenci rychleji, bude vám to lépe myslet a budete se lépe soustředit.
  • Kromě myšlení abstinence pozitivně ovlivní i vaši postavu – mimo to, že alkohol zvyšuje chuť k jídlu, což vede k přejídání a následnému tloustnutí, je sám významným zdrojem kalorií. Při jeho vynechání tak budete možná překvapení, jak se vám podaří upravit vaši váhu. Jenom si nesmíte konzumaci alkoholu vynahrazovat sladkostmi.
  • A navíc zlepšíte i svou pleť – alkohol dehydratuje a ničí vitamin A, také rozšiřuje cévy, což způsobuje začervenání pleti, ztrátu její pevnosti a otékání, výsledkem je typický odulý obličej s rozšířenými žilkami. Když přestanete tělu alkohol dodávat, odměnou vám bude hydratovaná, pevnější pleť bez nežádoucího začervenání a otoků.
  • A v neposlední řadě abstinencí významně snížíte riziko závažných chorob, jako je například rakovina různých částí zažívacího traktu, nebo dokonce prsu. Alkohol je rizikovým faktorem pro vznik cirhózy jater, která často vede k rozvoji rakoviny jater, což je stále velmi špatně léčitelné onemocnění, jehož prognóza není ani s dnešními možnostmi medicíny příliš dobrá. Stejně tak může pití alkoholu přispět ke vzniku rakoviny slinivky, obávaného onemocnění, které když už se projeví, je na vyléčení prakticky vždycky pozdě. Alkohol má rovněž negativní vliv na plodnost mužů i žen a mužskou erekci.

Je zřejmé, že vynecháním alkoholu prospějete nejen svému zdraví, ale i vzhledu a v neposlední řadě také svojí peněžence. Za pokus to tedy rozhodně stojí.

Zdroj: www.kupi.cz, www.prozeny.cz