I když muži mohou bez většího rizika vypít více alkoholu než ženy, i jejich játra jsou zranitelná
Zdroj: shutterstock.com

Kolik alkoholu může muž denně vypít? A kdy už hrozí cirhóza jater?

Češi mají alkohol rádi. Ještě aby ne, když se zde vaří to nejlepší pivo na světě a máme zde lahodné ovoce na víno i pálenky. Každý Čech vypil v roce 2019 v průměru 292 půllitrů, 29 sedmiček vína a 14 lahví lihovin. Zdravotníci však bijí na poplach. Zdravá míra alkoholu je mnohem menší.

Za nebezpečnou dávku alkoholu se u mužů považuje již 40-60 gramů ethanolu denně. U žen je to 20 gramů. V praxi to znamená, že žena by měla vypít maximálně jedno pivo, dvě deci vína nebo 0,5 dcl destilátu. Muž si může dovolit ze všeho dvojnásobek. Ale ruku na srdce: Když jde vaše drahá polovička „na jedno", u dvou piv také neskončí.

Nebezpečná cirhóza

Jaterní cirhóza se lidově označuje také jako tvrdnutí jater. Poraněná játra začínají být neproniknutelnou překážkou a krev se před nimi hromadí. Nebezpečné na onemocnění cirhózou je, že celý proces probíhá dlouho nepozorovaně. Nic nebolí a i když játra pracují méně, při běžném životě si ničeho nevšimnete. Až do té doby, kdy přichází bolest a každodenní práce a zábava je ohrožena. Jaterní tkáň už v toto období  bývá nenávratně poškozena. Játra sice mají výjimečnou regenerační schopnost, dlouhodobé užívání škodlivin však nedokážou kompenzovat. Pokud tedy na sobě pozorujete občasné trávící potíže jako nadýmání, nepříjemné pocity v nadbřišku, nevolnost, nechutenství, pocity slabosti a únavy, otoky kolem kotníků, krvácení z dásní nebo snadnou tvorbu modřin, zpozorněte. (Zdroj: www.ordinace.cz)

Máte riziko cirhózy?

Riziko tohoto onemocnění má každý, kdo pije nadměrné množství alkoholu nebo prodělal infekční žloutenku typu B nebo C. Muž, který denně vypije více než 700 ml piva, 300 ml vína nebo 100 ml destilátu, si tak může zadělat na závažný problém.

Fenomén domácího pití je nebezpečný zejména za současné situace Fenomén domácího pití je nebezpečný zejména za současné situace Zdroj: profimedia.cz

Lékaři také uvádějí faktory, které riziko poškození jater zvyšují. K těm patří celoživotní příjem alkoholu, genetické faktory jako polymorfirmus IL-10 nebo frekvence alely pro alkoholdehydrogenázu 3, pití místo jídla, konzumace vysoce koncetrovaných alkoholických nápojů, jako jsou destiláty, nárazové pití v cyklech, pití při flámování a kombinování různých alkoholických nápojů. Muži však mohou být ve větším klidu. Statisticky cirhóza ohrožuje více ženy. Ty totiž mají nižší podíl celkové tělesné vody, nižší aktivitu enzymových systémů - aldehyddehydrogenázy (ADH) v žaludku a játrech a estrogeny, které zvyšují podíl prozánětlivých cytokínů. (Zdroj: www.solen.sk)

Akční letáky