Pokud jste již dosáhli k vyšší věkové hranici, nemusíte se nadobro vzdát svého oblíbeného alkoholického nápoje. Podle odborníků na srdce jej můžete využít jako podpůrný lék. Ovšem jen ve správných dávkách a v případě, že vás netrápí nějaké další choroby.

Alkohol provází lidstvo odpradávna

Každý národ měl už kdysi často svůj fermentovaný nápoj, který se zpravidla pil při výjimečných rituálech a vzácných příležitostech. Velmi populární byla výroba kvašených nápojů již ve starověku. Řekové a Římané byli šikovní ve výrobě vína a jejich zkušenosti se postupně rozšířily po celém světě. Sumerové a Babyloňané zas výborné vařili pivo. Postupně se díky rychle se rozvíjející technologii výrobní postupy na výrobu destilátů zdokonalily do současné podoby.

Jak je to s pitím alkoholu

V tomto případě platí dvojnásob, že všeho moc škodí. Nadměrné a dlouhodobé pití alkoholu je samozřejmě pro lidský organismus velice zatěžující a nebezpečné. Dokonce se jedná o silně návykovou látku.

Pokud si však dopřáváte alkohol ve správných dávkách, může na vaše tělo působit i léčebně. A tvrdí to i odborník na slovo vzatý, kardiolog profesor Milan Šamánek: „Pravidelné pití malého množství alkoholu je prospěšné pro zdraví kardiovaskulárního systému. Potvrzují to rozsáhlé studie. A zejména je to velmi prospěšné ve vyšším věku.“

Červené víno jako „mléko starců"

Podle četných vědeckých studií alkohol, zejména červené víno, má pozitivní vliv na snižování nemocí srdce a cév. Červené víno totiž v těle zvyšuje hladinu estrogenů, snižuje krevní tlak a zároveň i nezdravý stres. Obsažené polyfenoly mají navíc silné protirakovinné účinky.

Ve správných dávkách dokáže červené víno podstatně snížit riziko infarktu myokardu, a to až o polovinu. Pozitivní účinek má i na zlepšení stavu cukrovky a u starších lidí navíc prospívá motorice i jejich mozku. Střídmé popíjení alkoholických nápojů totiž v tomto případě pomáhá zachovat bystrou mysl i v pozdním věku.

Jaké množství je našemu srdci prospěšné?

V normálních případech tedy zdraví neuškodí mužům denně 1 až 4 sklenky kvalitního červeného vína, ženy by měly vypít jen 1 až 2 deci. Nikdy však nezapomeňte, že byste měli vždy zvážit váš celkový zdravotní stav a nikdy nezapomenout na zdravý životní styl s dostatkem aktivního pohybu, zdravé stravování a také přiměřený odpočinek.

Negativa alkoholu

V první řadě je alkohol v nadměrné míře nebezpečný pro játra, které značně zatěžuje. Zároveň při pravidelné konzumaci nezdravě dráždí střevní sliznici. Proto je zdrojem mnoha trávicích potíží a často přispívá k obezitě. Mnohdy je příčinou špatných nálad, některých depresí a často narušuje úsudek a výkonnost. Alkohol značně snižuje imunitu celého organismu a nadměrně jej odvodňuje.

Nezapomínejte pít i vodu

Pokud si alkohol v přiměřených dávkách dopřáváte denně, nezapomínejte nikdy na správný pitný režim a pijte po celý den dostatek čisté vody, kterou můžete doplnit bylinkovými čaji a ovocnými či zeleninovými šťávami.

Zdroje: frontiersin.org, www.brno.rozhlas.cz, www.cs.wagner-healthcare.com, www.dr.frej.cz