Rozhodně se hodí mít alespoň jednu rostlinu aloe doma v zásobě. Funguje jako skvělá první pomoc v případě drobnějších popálenin, ať už při vaření, či při opalování. List stačí rozříznout a postižené místo potřít gelem z rostliny. Z aloe si můžeme vyrobit nejen krémy, masky, mýdla a přípravky na vlasy, ale také léčivé přípravky na kožní problémy, balzámy na rty, opalovací prostředky, ale i čisticí přípravky.

Již staří Egypťané, aneb historie využití aloe

Nejen o léčivých, ale i o kosmetických účincích aloe, máme doložené psané zmínky staré několik staletí. Evropa ji poznala v 10. století, mnohem dříve ji zdali Egypťané, od kterých ji převzali Řekové a Římané. V oblasti herbální medicíny byl významnou písemnou prací Řecký herbář (Complete Herbal) autora Nicholase Culpepera z roku 1653. V něm se zmiňuje o alternativní léčbě zdravotních problémů pomocí léčivých látek obsažených v aloe vera. Ovšem aloe vera a její léčebné účinky jsou tu mnohem déle, předpokládá se, že přes 3000 let. Neustále se zkoumají její účinky a rostou možnosti jejího využití.

Která aloe je ta pravá?

Ačkoli pro rostlinu s vědeckým názvem Aloe vera (syn. Aloe barbadensis) zvolil Presl v roce 1846 označení aloes obecný, neřekneme jí dnes jinak, než aloe vera, někdy se označuje také jako aloe pravá. K druhům s podobnými účinky patří Aloe arborescens, které Presl přiřadil jméno aloes stromovitý. Aloe patří do skupiny sukulentních trvalek. Tlusté listy se silnou pokožkou pod svým povrchem ukrývají zásobník rostlinného gelu. Listy jsou stočené do trsnaté růžice. Na okrajích listů jsou ostny s bílými skvrnami. Na rozdíl od rodu Agave jsou ostny aloe měkké. Zdravé rostliny mají silný a dlouhý kořen. Gel z dužnatých listů má velmi hořkou chuť. Z rostlin se získává šťáva, která se suší. Po celém světě je označována stejně jako rostlina. Odborníci tvrdí, že nejlepší šťáva se získává z rostlin pěstovaných v Indii. Hořká chuť šťávy může zpočátku v ústech pálit. Nakonec vyvolává sucho v ústech. Z listů získaná šťáva aloe se rafinuje a zbavuje pěny. Ve výsledku je to čirá červenohnědá tekutina. Vzhledem k silným projímavým účinkům se pro vnitřní užívání má šťáva z aloe vera užívat pouze pod lékařským dohledem.

Komerční pěstování aloe vera

Zájem o tuto rostlinu neustále roste, a to přesto, že pouze zlomek jejích účinků je vědecky ověřen. I tak je pěstování aloe vera za léčebným účelem rozšířeno po celém světě. Nejrozšířenější je pěstování aloe vera v zemích Střední Ameriky. Rostliny k dalšímu zpracování se však pěstují i na mnoha dalších místech, například na Kanárských ostrovech, na ostrově Fuerteventura, dále v Dominikánské republice, v Texasu, v Indii, na Arabském poloostrově a na dalších místech v Asii. Celkový světový obrat obchodu s čerstvým gelem představoval v roce 2004 asi 125 miliónů dolarů. Přibližně 60 % gelu pochází z amerického kontinentu, hlavními dodavateli jsou zde Mexiko, Venezuela a Dominikánská republika.

Pěstování aloe vera v domácích podmínkách

Jako pokojovou rostlinu pěstovali aloe již naši předkové. Například František Polívka ve svém díle Užitkové a pamětihodné rostliny cizích zemí v roce 1908 uvádí: "U nás pěstují některé druhy aloí pro pěkný list jako rostliny dekorativní v kořenáčích."

Pěstovat aloe vera zvládne i pěstitel začátečník. Není nijak náročné a postačí vám k tomu vhodná nádoba s odpovídající půdní směsí a okenní parapet, kde se rostlinám spolehlivě daří. Ideální je pro ni okenní parapet, nebo v letních měsících terasa orientovaná na jih. Kromě plného slunce snese ale i polostín. Pro každou rostlinu vyberte odpovídající květináč s odvodňovacím otvorem a na dno uložte 3-5centimetrovou vrstvu drenáže z hliněných střepů nebo z kamínků.

Pro rostlinu namíchejte zeminu ze směsi kvalitního zakoupeného substrátu a písku. Můžete ale rovnou koupit substrát obsahující granit, perlit, kamennou drť, nebo hrubší písek. Další možností je využít speciální substrát pro kaktusy. V našich podmínkách pochopitelně rostliny rostou pomaleji a nekvetou, kvetou pouze ty, pěstované ve sklenících. Rozrůstají se však velmi záhy.

Přesazování aloe vera

Jakmile se rostlina s lety zvětšuje a rozrůstá, zaslouží si vždy přesadit do přiměřeně většího květináče. Kořenový systém aloe je sice dostatečně rozvětvený, ale poměrně mělce kořenící. Pro přesazování proto vybíráme spíše široké než hluboké květináče. Po určité době se u kořenů rostliny začnou objevovat malé odnože.

Zálivka a letnění aloe vera

V průběhu letních měsíců můžeme aloe také letnit. Jedná se o sukulentní rostlinu, která ve svých listech shromažďuje vodu, množství vody zadržuje také v kořenovém systému. Přes léto by zemina v květináči měla být nasáklá vodou, ale před další zálivkou necháme půdu dobře vyschnout. Aloe vera nesnáší ani příliš vysoké, ani příliš nízké teploty. Neměla by se octnout v prostředí s teplotou nižší než je 5 °C. V zimním období má rostlina odpočívat. V klidovém období jí postačí malé množství závlahy.

Hnojení aloe vera

K hnojení aloe vera je nejvhodnější silné kapalné hnojivo. Aloe vera se hnojí pouze 1 x ročně, a to hnojivem určeným pro kvetoucí rostliny. Budete-li využívat zakoupená hnojiva, řiďte se návodem. Pokud byste nechali rostlinu několik let ve stejné nádobě a půdě, vyčerpá z ní veškeré živiny. Pak je hnojení více než důležité.

Množení aloe vera

Získat aloe vera pro vlastní potřebu je velmi snadné. Kromě toho, že můžete koupit rostlinu prakticky v každém květinářství či zahradnictví, můžete si vypěstovat rostlinu novou i tak, že získáte od některého pěstitele odnož, která se objeví u kořene mateřské rostliny. Malé odnože vyrůstají obvykle u rostlin několik centimetrů až desítek centimetrů vysokých. Malé zakořeněné rostliny snadno vytvoří v příznivých podmínkách plnohodnotnou dospělou rostlinu.

Dalším způsobem množení aloe vera je její řízkování. Jde to velmi snadno i v běžném pokojovém prostředí. Nejvhodnějším obdobím pro řízkování je léto. Využijte k tomu rostlinu starou minimálně 2 roky. Odřežte z ní růžice listů anebo jejich výhony. Uložte je na dva dny například na pečicí papír a nechejte jejich konce mírně proschnout. Po dvou dnech je zasaďte do vhodného substrátu s přídavkem písku.

Pěstování ze semen je nejméně výhodnou formou množení aloe vera. Trvá dlouho a semena je třeba sehnat na spolehlivých místech. Výsev se provádí v období pozdního jara a teplota pro vyklíčení semen se musí pohybovat okolo 21 °C.

Vlastnosti a zdravotní účinky aloe vera

Díky dlouhé historii, i obratným reklamním kampaním, máme někdy snahu považovat aloi téměř za všelék (viz seznam možného využití níže). Před jejím užitím bychom však měli vědět, že ne vše co najdeme ve starých herbářích a bylinářích, nám může skutečně pomoci.

Varování

Varování

Při požití ústy může aloe způsobit křeče trávicí soustavy (gastrointestinálního traktu) a vážný průjem. Následkem dlouhodobého používání gelu mohou být kožní vyrážky. Mezi méně časté nežádoucí účinky patří vliv na srdeční rytmus, poškození ledvin a otoky.

  • Pročišťuje střeva
  • Rozpouští hleny při rýmě
  • Rozpouští tekutiny zatěžující žaludek
  • Pročišťuje a vysouší přebytečné tělní tekutiny
  • Zmírňuje bolesti žaludku
  • Pomáhá při potížích se slinivkou břišní
  • Má tišící účinek
  • Pomáhá při žloutence a chrlení krve
  • Pomáhá při potížích s překyseleným žaludkem
  • Má tlumivý efekt na vznik žaludečních kyselin
  • Působí regeneračně na cévy
  • Zmírňuje problémy s krvácejícími dásněmi
  • Zastavuje krvácení a podporuje hojení ran
  • Pomáhá zacelovat staré vředy
  • Hojí hemoroidy
  • Dovede zvrátit proces nekrózy jater, má silné hepatoprotektivní účinky
  • Odstraňuje modřiny a tmavé skvrny po strupech
  • Uplatňuje se při léčbě některých očních potíží - při zánětech, slzení, nejasném vidění a malých poraněních oka
  • Při masáži čela a spánků odstraňuje bolesti hlavy
  • Vmasírovaná šťáva do hlavy posiluje vlasy
  • Léčí bolesti v ústech, afty, škrábání v krku, bolavé dásně
  • Zpevňuje kůži při zevní aplikaci
  • Léčí seboroickou dermatitidu, chronickou ložiskovou psoriázu a lupenku
  • Zabíjí cizopasníky ve střevech a žaludku
  • Odstraňuje ucpání cév
  • Zabraňuje hnilobným procesům
  • Dokáže vyprovokovat menstruaci
  • Působí proti bledničce a zimnici

Výtažky z aloe vera v produktech

Proto, že aloe vera obsahuje zklidňující, protiplísňové a protizánětlivé složky a navíc dokáže zjemňovat, existuje celá řada kosmetických výrobků, do nichž se aloe vera přidává. Jsou to šampóny, tělová mléka, rtěnky, vody po holení, zubní pasty, opalovací a hydratační krémy. Sortiment výrobků obsahujících látky z aloe vera je však mnohem širší. Jsou to také dětské plenky, dámské vložky, latexové vyšetřovací rukavice, přípravky na hubnutí, depilační prostředky, protiplísňové preparáty, nebo aloe vera tvoří také součást některých čisticích prostředků. A to zdaleka není vše, neboť neustále jsou vyvíjeny další a další výrobky z aloe vera.

Upozornění! Pokud jste se rozhodli k nákupu některého z kosmetických, léčebných nebo jiných přípravků s obsahem aloe vera, vždy dbejte na to, aby byl produkt co nejčistší a přírodní. Ideálně vyhledávejte tyto produkty u certifikovaných dodavatelů organické aloe vera. Studujte důkladně etikety a obsah aloe vera.

Gel a šťáva z aloe vera

Aloe vera se pěstuje zvláště kvůli gelu a šťávě. Gel má významné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Nachází se ve vnitřní části listu rostliny. Nejčastěji se využívá při ošetření popálenin a malých řezných ran, velmi dobře účinkuje i při zmírňování bolesti. Pro vnitřní použití se využívá nejvíce. Nejvhodnější je 100% čistý gel. Pro výrobu gelu se využívají rostliny, či spíše jejich listy, jakmile rostlina dosáhla stáří 2-3 let, někdo doporučuje až 4 let.

Šťáva z aloe je neuvěřitelně hořká, nažloutlá a lepkavá. Získává se z cévních svazků rostliny, které se nacházejí pod povrchem rostlinné pokožky. Šťáva obsahuje glykosid barbaloin, známý též pod názvem aloin. Je to antrachinonový glykosid, obsažený v latexu v listech některých druhů aloe, zejména aloe pravé (Aloe vera) a Aloe ferox. Barbaloin má při vnitřním podání silně projímavé účinky. Projímadlo z aloe je ve farmacii oficiálně plně uznávaným jediným lékem z této rostliny. Vzhledem k jeho velmi silným účinkům se nedoporučuje užívat jej bez lékařského předpisu. Šťáva z aloe se s gelem nesmí míchat.

Kdo a kdy by neměl šťávu z aloe vera konzumovat:

ženy v těhotenství, při kojení a při menstruaci a dále osoby trpící onemocněním ledvin a hemoroidy a lidé alergičtí na česnek a cibuli.

Jak se získává gel z aloe vera

Gel může být vyroben jak z celých listů, nebo pouze z rostlinného pletiva, kdy se z listů vyřízne rostlinný sliz, a to tak, aby gel obsahoval co nejméně šťávy. Získává-li se gel z celých listů, listy se rozdrtí a následně se z drti odfiltrují pevné složky. Poté substance prochází přes uhlíkové filtry. Při tomto kroku se extrahuje antrachinon, což je prášek žluté barvy, který není ve vodě rozpustný. Tento krystalický prášek je nejčastěji využíván v barvířském průmyslu. Gel se následně konzervuje formou tepelné a chemické sterilizace. Aby byl produkt chráněn před kontaminací a poškozením, přidávají se do produktu konzervační a zahušťovací přídavky, antioxidanty a přísady. Zahušťovadla a dochucovadla substanci stabilizují. U mechanické separace nelze docílit dokonalosti, a tak se šťáva octne občas i v gelu. Vždy se usiluje o to, aby byl gel co nejčistší. Důvodem je obsah glykosidů antrachinonu aloin A a B, která jsou silnými projímadly.

Jak získat gel z aloe pro domácí použití

Předtím, než začnete řezat aloe a získávat z jejích listů gel, ujistěte se, že máte čisté ruce a perfektně vymytou nádobu připravenou pro získaný gel. Jen takto nebude gel kontaminovaný. U rostliny staré 4 nebo více let uřízněte pro okamžitou spotřebu jen dva nebo tři spodní listy nejblíže zemině v květináči. List odřízněte co nejblíže základu rostliny. Používejte výhradně čistý a ostrý nůž. Odříznuté listy nechejte ve svislé poloze například v misce, tak, aby z nich vytekla žlutě zbarvená šťáva obsahující latex. Tu můžete využít jako projímadlo. Na čisté podložce potom uříznuté listy zbavte špiček a zubatých okrajů. Ty odřízněte. Vznikne vám jakýsi dlouhý hranol z listu s horní a dolní vrstvou listové pokožky. Takto připravený list naplněný gelem, pokud je opravdu velký, dále rozřízněte na několik menších kusů. Odstraňte zelené části listu a gel vyjměte lžící, nebo ostrým plochým nožem. Uložte gel do připravené dokonale čisté nádoby. V uzavřené nádobě vám v lednici vydrží týden, maximálně dva. Jeho stav kontrolujte, aby nezačal gel plesnivět. Pokud byste chtěli gelu prodloužit trvanlivost, museli byste k němu přidat práškový vitamín E nebo C.

Komentář následujícího videa je sice v angličtině, ale jako doplněk k návodu na domácí výrobu gelu z aloe jistě poslouží více než dobře:

Zdroj: Youtube

Jak se získává šťáva z aloe vera

Šťáva z aloe vera se nejčastěji využívá při zažívacích obtížích nebo v programech pro detoxikaci organismu. Její chuť ale není dobrá, a tak do ní bývají přidávány nejrůznější ovocné šťávy, velmi často šťáva brusinková, aby se nápoj stal chutnější. V prodeji se ovšem nikdy nesetkáme se 100% šťávou nebo gelem. Takové produkty nelze spolehlivě uchovat, začaly by plesnivět nebo fermentovat. A tak jsou nutné nejrůznější konzervační přísady. Proto označení vyrobeno ze 100% aloe vera znamená pouze to, že základ výrobku je kvalitní přírodní šťáva nebo gel z aloe vera, ale v produktu se nacházejí i další přídavné látky.

Upozornění! Osoby, které jsou k užívání šťávy z aloe vera přivyklé, ji mohou snášet lépe, zatímco ti, kdo s užíváním šťávy teprve začínají, by měli být velmi opatrní.

Aloe vera tablety a tobolky

V tobolkách, které se prodávají jako doplněk stravy obsahující aloe vera, se setkáte s lyofilizovanou formou aloe vera. To znamená, že aloe vera byla sušená mrazem. Tyto přípravky se využívají pro usnadnění trávení a zlepšení krevního a lymfatického oběhu. Tuto formu produktu zakoupíte ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou nebo v lékárnách. Využívají je hlavně ti, kterým vadí přirozená konzistence nebo chuť aloe vera.

Aloe vera a její využití k léčbě zvířat

Aloe vera bývá nazývána také přírodní lékárnou, a to oprávněně, neboť své léčebné účinky využívá v praxi také při léčbě zvířat. Mnozí chovatelé neradi podávají svým zvířatům příliš silné chemické látky, proto už byla aloe vera jako přírodní léčba vyzkoušena u mnoha druhů zvířat, a to hlavně u koní a domácích mazlíčků. V případech, kdy vaše zvíře trápí některý z kožních problémů, vyplatí se nejprve vyzkoušet aplikaci aloe vera. Aloe může představovat nejsnazší řešení, a to nejen proto, že má opravdu prokazatelné hojivé a antibakteriální účinky. Aloe funguje jako přírodní prostředek proti svědění, proti zánětům kůže, abscesům, bakteriálním infekcím, nežitům, popáleninám, kožním vředům nebo řezným ranám.

Velkou výhodou aloe je to, že i když si zvíře olíže aloe z postiženého místa, nemůže se mu nic stát. Nehrozí nebezpečí kvůli toxickým látkám. Nemusí tedy ani nosit ochranný límec. Aloe vera se může také zvířatům přidávat do jídla. Kočkám asi dvakrát chutnat nebude, takže je vhodnější vetřít jim ji do kůže. Jako hojivý prostředek ale nenechává žádné barevné stopy, nemění kůži ani srst zvířat, takže ji jako léčebný prostředek mohou aplikovat chovatelé i těm zvířatům, která se zúčastňují výstav a soutěží. V USA je schválen a distribuován přípravek na léčbu fibrosakromu (rakoviny) u psů a koček. Aloe vera funguje vnitřně u zvířat také jako stimulátor růstu srsti a zlepšení její kvality, ať už se jedná o peří, chlupy, vlasy nebo drápy. V případě, že již vaše zvíře prochází některou z veterinárním lékařem doporučených terapií, vždy se poraďte, zda ještě můžete aplikovat (vnitřně nebo i zevně) aloe vera.

Aloe vera na pleť

Aloe vera je často charakterizována jako přírodní lékárna a jako takový se gel nebo šťáva z ní hodí také pro přípravu nejrůznějších druhů přírodní kosmetiky. Konkrétně pro pleť si můžete z aloe vera připravit doma hned několik pečujících přípravků. Jsou to například: hydratační pleťová voda, pleťová maska na mastnou pleť, hydratační krém na suchou pleť, zklidňující noční krém, nebo osvěžující hydratační sprej. Máte mastnou pleť? Pak vyzkoušejte pleťovou masku z aloe vera. Na její přípravu budete potřebovat 2 polévkové lžíce kosmetické hlinky, 1 lžičku šťávy z aloe vera, ½ lžičky jojobového oleje, 1 kapku levandulového a 1 kapku bergamotového oleje. Toto množství vystačí na jedno použití. Nejprve ve skleněné nebo porcelánové misce všechny přísady rozmíchejte společně s vodou, kterou přidáte v dostatečném množství, aby vznikla dobře aplikovatelná maska na obličej. Jakmile vznikne kašovitá hmota, naneste ji na pleť, vynechejte pouze ústa a oči. Maska by měla působit do té doby, dokud nevyschne hlinka. Poté masku smyjte z obličeje pomocí jemné žínky, kterou máte pouze pro čištění obličeje.

Další výzkumy aloe vera v lékařství

V současné době jsou prováděny další výzkumy v souvislosti s uplatněním aloe vera týkající se protinádorového efektu a zkoumají se i možnosti využití aloe vera jako léku proti HIV. Ani v jiných oblastech léčebných účinků aloe vera ještě výzkumy nejsou zdaleka ukončeny.

Varování!

Aloe vera se nemá nikdy nadužívat! Při nadměrném užívání aloe vera se mohou některé v ní obsažené látky projevit až toxicky. V případě, že je člověk v opravdu velkém stresu, mohou být léčebné účinky aloe vera zcela potlačeny.