Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, byliny-nadeje.cz, www.denik.cz, alzheimersproof.com

Alzheimerova choroba se týká 50 milionů lidí

Alzheimerova choroba není vlastně vzácné onemocněním, se kterým byste se mohli setkat jen výjimečně. Ve většině případů demence jde o Alzheimerovu chorobu a počet pacientů s tímto onemocnění stále stoupá. Nabízí se tedy, že nejde jen o lepší a včasné rozpoznání tohoto onemocnění, které se týká především starších 65 let, ale že roli hraje nejen věk, genetické předpoklady, ale také životní styl i životní prostředí. Odborníci předpokládají velký nárůst výskytu tohoto onemocnění během několika příštích dekád.

Onemocnění, jež prvně popsal Alois Alzheimer v roce 1906 je sice dnes již dobře rozpoznatelné, ale stále ne zcela pochopené. Víme, že ovlivňuje schopnost přemýšlet, pamatovat si, ale také zdůvodnit. Pacienti mají možnost užívat předepsané léky, ale také byliny, které napomáhají především činnosti mozku, ale také regulují průvodní stavy této nemoci.

I když dokáží alternativa farmak s příznaky onemocnění pomoci, vždy konzultujte užívání bylin také s lékařem. Chemie mozku je citlivá, a proto je nutné, aby byl ošetřující lékař obeznámen i o veškerých podpůrných preparátech.

Podívejte se na toto krátké video, kde se dozvíte, jak se může Alzheimerova choroba projevovat v reálných situacích. Velmi citlivě toto téma zpracovala Česká alzheimerovská společnost v tomto příspěvku:

Zdroj: Youtube

Na Alzheimerovu chorobu není lék

V souvislosti s tímto onemocněním se mluví často o kognitivních schopnostech či funkci. Jde o zásadní část psychiky, která ovlivňuje náš každodenní život od útlého mládí až do smrti. Díky kognitivní funkci lidé vnímají a jsou schopni reagovat i dávat věcem smysl.

Alzheimerova choroba je neléčitelná. Farmaka, bylinky či techniky na procvičování mysli zmírňují a zpomalují projevy nemoci a její rozvoj, nicméně nedokáží nemoc odvrátit. Tyto prostředky mají nejen za úkol zpomalit zapomínání či ztrátu kognitivních schopností, ale také ulevit při depresi a úzkosti, které onemocnění doprovázejí. Vhodné je také zajistit zlepšení spánku.

Bylinky na zmírnění příznaků Alzheimerovy choroby

Které bylinky se osvědčily? Vědci doporučují například kombinace třezalky tečkované, vrby úzkolisté a lípy napomáhá proti nespavosti, úzkostem a depresím.

Obecně lze doporučit také přípravky z ginkga čili jinanu dvoulaločného, které jsou oblíbené ve formě tinktury. Ginkgo napomáhá roztažení cév v mozku. Stejně tak může mozku a jeho cévám prospět tinktura z kopretiny řimbaby, která se osvědčila také při migrénách. Meduňka se doporučuje pro své mírně sedativní účinky, a proto pomáhá s nespavostí, ale i nervozitou.

Rozmarýn napomáhá proti zapomínání a šafrán zlepšuje kognitivní funkce. Mozkovou aktivitu také podporuje koření jako jalovec, zázvor či koriandr, vhodná je také úprava jídelníčku a dostatečná hydratace organismu společně s optimálním příjmem hořčíku, železa a zinku.

Mezi potraviny, které se při onemocnění doporučují, patří i česnek.

Související články