V současné době trpí v České republice Alzheimrovou chorobou více než 150 tisíc lidí. Protože se jedná o poruchy paměti, dochází s postupujícím věkem ke znemožnění běžných každodenních aktivit a časem i k sociálním nesnázím. Alzheimer je nebezpečný nejen pro nemocnou osobu, ale i pro jejé okolí. Proto je častokrát nutné zajistit dotyčnému dohled a péči.

Zkuste nemoci předcházet

Důležitá je samozřejmě správná životospráva a také pravidelný trénink mozku. Čím dřív začnete, tím lépe! Ovšem výbornou prevencí je podle vědců i pravidelný vědomý pohyb a bohatá strava na kyselinu listovou, vitamín E a omega-3 mastné kyseliny. Jezte tedy pravidelně ty správné potraviny a nedějte této zákeřné chorobě šanci!

Avokádo

Toto ovoce je superpotravinou, která obsahuje vysoké množství vitamínu E, minerálů a mono nenasycených mastných kyselin. Takže pro funkci mozku naprosto vynikající! Velice snadno s ním můžete nahradit nezdravé tuky a dopřávat si ho tak v různých pomazánkách i salátech.

Vejce

Do jídelníčku pravidelně zařaďte i vajíčka. Dokáží dokonale regulovat náladu, veškeré duševní funkce a zlepšují paměť. Správnou funkci mozku ovlivňují obsažené foláty, vitamíny B6 a B12 a mikroživina cholin.

Vlašské ořechy

Ořechy jsou nejen zdravou pochoutkou, ale díky kyselině alfa-linolenové, což je jedna z hlavních omega-3 mastných kyselin, mají velmi významné účinky na lidskou mysl, kterou aktivují. Jsou také plné rostlinných bílkovin a důležitých zdravých tuků. Dejte si každý den alespoň 10 oříšků.

Květák a brokolice

Zajímavé je, že obě tyto zeleniny svým tvarem mozek opravdu připomínají. Jedná se o silné antioxidanty, které mají zároveň protizánětlivé účinky. Obsahují vitamín K, který je rozpustný v tucích a podporuje tvorbu tuků, tzv. sfingolipidů, které obalují mozkové buňky a celkově zlepšují paměť. Důležitá je i přítomnost vitamínu D, selenu a draslíku.

Borůvky

Sladké plody jsou výborným zdrojem flavonoidů, díky kterým jsou modré a zároveň v lidském organismu pomáhají udržovat a zlepšovat kognitivní funkce během stárnutí.

Kurkuma

Kurkuma je doslova žluté zlato a také se řadí mezi superpotraviny, které pozitivně ovlivňují mnohé zdravotní komplikace. Aktivní složkou je látka kurkumin, která aktivuje mozkové buňky a podstatně zlepšuje paměť. U nemocných lidí s Alzheimerovou chorobou dokáže odstranit amyloidové plaky, jež jsou průvodním jevem této choroby.

Zelený čaj

Protože tento druh čaje obsahuje kofein je pro činnost mozku velmi důležitý. Spolu s polyfenolem EGCG podporují správnou činnost mozku a všechny jeho funkce, takže zvyšují pozornost i paměť. Podstatnou roli hraje i aminokyselina L-theanin, která dokáže procházet hematoencefalickou bariérou a zesiluje činnost neurotransmiteru GABA, což ovlivňuje stavy úzkosti.

Káva

Stejně jako v zeleném čaji je v tomto oblíbeném nápoji podstatnou složkou kofein a nepostradatelné antioxidanty. Zvyšuje tedy pozornost mozku a výborně stimuluje centrální nervový systém. Káva zároveň také zesiluje účinky neurotransmiterů, a to hlavně serotoninu, který dělá dobrou náladu. Pravidelný šálek kávy vás ochrání před mnoha neurologickými nemocemi, a to nejen před Alzheimrem, ale i před Parkinsonovou chorobou.

Zdroje: www.dobrazona.cz, www.tn.nova.cz, www.styl.instory.cz, ncbi.nlm.nih.gov