Vrásky jsou součástí našeho stárnutí. Nikdo nemládne… maximálně Benjamin Button ze slavného filmu s Bradem Pittem. Spousta lidí si z vrásek nedělá těžkou hlavu a berou je tak, že jsou přirozeným procesem stárnutí. Co si budeme vykládat, některým mužům dokonce vrásky přidávají na sexappealu. Pak jsou ale lidé, kteří si tvořící se vrásky nechtějí vůbec připustit a dělají vše možné i nemožné, aby se daly na ústup.

My si dnes napíšeme o přírodních prostředcích, kterými se o omezení tvorby vrásek alespoň můžete pokusit. Nevěříte? Věřte! V přírodě je síla.

Anýzový „čaj“

K přípravě tohoto elixíru mládí si nachystejte semena anýzu, rychlovarnou konvici nebo kastrůlek a vodu. Jednoduše si ze semen anýzu (cca dvě lžíce anýzu na 500 ml vody) udělejte výluh a nechte ho vychladnout. Používat by se měl po probuzení, hned jak si opláchnete obličej vodou a rozlepíte oči. Omýt si výluhem lze celý obličej nebo jen inkriminované místa.

Měsíček lékařský

Tento zázrak se využívá na spoustu lidských neduhů, včetně vrásek. Měsíček regeneruje pokožku a dodává jí vlhkost. Neuděláte chybu, když si z měsíčku opět připravíte čaj, který budete aplikovat na pokožku.

Banány

Z banánu si připravte kašovitou masku na obličej, kterou nechte na obličeji přibližně 10 minut. Po setření se budete cítit jako znovuzrození.

Aloe vera

Rostlina aloe se hodí do každé domácnosti, neboť je skvělým pomocníkem při drobných popáleninách, ale využijete jí i na spálení od sluníčka. Vrásky zjemníte každodenním potíráním obličeje čirým gelem z rostliny.

Mrkvový olej

Mrkvový macarát si můžete připravit v pohodlí domova. Budete potřebovat mrkev, nejlépe z vlastní zahrádky. Pokud mrkev nepěstujete, zajděte si na farmářský trh. Další potřebnou ingrediencí je olej. Ten si vyberte dle svého uvážení, ale olej by měl být rozhodně za studena lisovaný. Olej byste měli vybrat podle typu pleti, zde malá nápověda:

  • Suchá pleť – ricinový, arganový, růžový, makadamový, avokádový
  • Smíšená pleť – pupalkový, jojobový, hroznový, olej z pšeničných klíčků
  • Mastná pleť – konopný, šípkový, hroznový, jojobový
  • Citlivá pleť – arganový, růžový, levandulový
  • Problematická pleť – ricinový, arganový, levandulový, dýňový, brutnákový

Postup přípravy: mrkev si omyjte, nastrouhejte a nasušte (pokud máte sušičku, šup tam s ní). Sušenou mrkev dejte do skleněné nádoby, zalijte vybraným olejem a nechte macerovat jeden měsíc. Když půjdete okolo, směs protřepejte. Po požadované době mrkvový macarát sceďte přes sítko a přelijte do tmavé lahvičky.

Tento olejový zázrak redukuje nejen vrásky, ale zvyšuje elasticitu kůže a je vhodný též k nanášení před opalováním i po něm.

Zdroje: sazenicka.cz, bylinkydnes.cz, vitalitis.cz