Zdroje: Dobré rady pro každý den, Věra Filipková, ISBN: 80-86278-77-8, www.rehabilitace.info, styl.instory.cz

Arašídy čili buráky

Myslíte, že znáte dobře arašídy? Plody podzemnice olejné jsou možná zajímavější, než jste si mysleli. Arašídy nejsou ořechy, ale fazole. Jsou součástí rodiny bobovitých rostlin, což znamená, že jsou příbuzné s fazolemi, hrachem a sójou. Nazývejme je však dál oříšky, ať si to příliš nekomplikujeme.

Arašídy pocházejí z Jižní Ameriky a byly dovezeny do Evropy během španělské kolonizace. V současné době jsou arašídy pěstovány po celém světě, včetně USA, Indie a Číny. Pokud patříte i vy mezi jejich milovníky, mohlo by vás zajímat, že ve Spojených státech můžete navštívit Národní festival arašídů, který vyzdvihuje především použití arašídů v americké kuchyni.

Arašídy nejsou jen jedny. Existuje mnoho druhů, včetně obvyklých kulatých arašídů, ale také španělských arašídů a arašídů Virginia.

Alergen i protirakovinné účinky

Arašídy jsou často spojovány s alergiemi, protože jsou jedním z nejčastějších potravinových alergenů. Pro alergiky mohou být arašídy život ohrožující, pro zbytek populace jde však podle vědeckých studií o vyloženě zdravou potravinu, která by měla být součástí jídelníčku.

Podívejte se, jak si vedou obyčejné arašídy v soutěži o nejlepší oříšky s protirakovinnými účinky. Umístili se sice na třetím místě, nicméně rozdíly mezi prvními třemi umístěnými nejsou nijak dramatické, zatímco cena arašídů je v porovnání s pekanovými a vlašskými ořechy významně nižší:

Zdroj: Youtube

Jsou arašídy zdravé?

Proč jsou arašídy významnou potravinou? Není to jen pro jejich protirakovinné účinky. Arašídy pomáhají udržovat zdravé srdce, jelikož obsahují mono-nenasycené a polynenasycené tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a také snižovat riziko srdečních onemocnění. Vláknina obsažená v arašídech pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a může také pomoci snížit riziko vzniku cukrovky.

Díky bílkovině i vláknině jsou také arašídy skvělou potravinou, která navozuje pocit sytosti po jídle a pomáhá snížit příjem kalorií.

Arašídy jsou bohaté na vitamín E a další antioxidanty, které chrání mozkové buňky před poškozením a mohou také pomoci zlepšit kognitivní funkce, zároveň také pozitivně působí na pokožku a chrání ji před škodlivým slunečním zářením.

Důležitý je také obsah hořčíku a fosforu, které jsou nezbytné pro zdravé kosti a zuby.

Kolik jich sníst?

Podle studie NCBI konzumace hrsti arašídů 1–3 krát týdně snížila riziko rakoviny o 38 %. Ve studii Nurses' Health Study měly ženy konzumující ořechy vícekrát než dvakrát v týden o 13 % nižší riziko rozvoje kolorektálního karcinomu ve srovnání s těmi, které jen zřídka konzumovaly jakoukoli formu ořechů.

Související články