Životodárné bobulky najdete na rostlině s ne příliš sympatickým názvem – temnoplodec černý. Jakkoliv může působit strašidelně, vězte, že opak je pravdou. Arónie je pro naše zdraví takřka svatým grálem, je plná vitamínů a blahodárně ovlivňuje lidský organismus. Navíc je naprosto bezpečná pro všechny, protože nemá žádné vedlejší nežádoucí účinky.

Zdraví ukryté v bobulích

Hlavní porce zdraví je ukryta v malých bobulkách, tedy plodech arónie. Do jídelníčku je můžete zařadit čerstvé, ale lepší je plody tepelně upravovat. Ostatně džem z arónie je skutečně zdravá lahůdka.

Jak si porci zdraví ve sklenici vyrobit, se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Výroba není nijak složitá. Navíc si tak připravíte zásoby zdravé lahůdky i na horší časy.

Vitaminy, kam se podíváš

Černé bobule jsou podle vědců nabité vitamíny a minerálními látkami. Arónie obsahuje skutečně velkou dávku vitaminu C, kromě toho ale stojí za zmínku i vitamin E, bojovník s volnými radikály, vitaminy skupiny B ovlivňující činnost nervové soustavy, ale také vitamin A. Z minerálů stojí rozhodně za zmínku hořčík, který je zodpovědný za svalové stahy, a draslík, který ovlivňuje činnost srdce, nervů a svalů. V drobném ovoci najdeme ještě vápník, železo a zinek, zlepšující kvalitu pokožky, vlasů a nehtů.

Srdce jako zvon

Díky obsahu rutinu působí konzumace arónie velmi příznivě na cévy a kardiovaskulární systém. Rutin velmi pozitivně ovlivňuje pevnost a pružnost cév. Zároveň konzumace drobného ovoce dokáže vyladit vysoký tlak a srdeční činnost. V neposlední řadě stojí za zmínku i vliv na centrální nervovou soustavu. Vědecké studie z nedávné doby potvrdily blahodárné účinky arónie na činnost mozku a kognitivní funkce. Pravidelná konzumace by mohla také pomoci pacientům s roztroušenou sklerózou a s Alzheimerovou chorobou. Umí podpořit i činnost štítné žlázy.

Jak ji pěstovat a konzumovat?

Černé jeřabiny se sklízí hlavně na konci léta. U nás příliš divoce neroste, ale dá se velmi snadno pěstovat na zahradě. Arónie je vcelku nenáročná, daří se jí snad ve všech typech půdy i různých nadmořských výškách. Lépe se jí daří ve vlhké až promočené půdě, neváhejte a grál zdraví na zahradě vysaďte. Ideální doba je na jaře, nebo potom až na podzim.

Pokud se k čerstvé arónii dostanete, připravte si z ní zmiňovaný džem nebo si ji dopřejte ve formě šťávy. Ty bez problémů seženete v některých supermarketech a hlavně v obchodech se zdravou výživou. Šťávu arónie, aby měla léčivé účinky, popíjejte po doušcích, stačí jedenkrát až dvakrát denně zhruba 25 mililitrů. Bobule arónie mají nakyslou a jemně svíravou chuť, proto se skvěle hodí i do vaření. Až budete příště vařit svíčkovou, klidně brusinky v omáčce arónií nahraďte.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.youtube.com, budejovice.rozhlas.cz, www.lekarna.cz, www.dumazahrada.cz