Jak se léčí artritida?

Artritida není neobvyklá a jejích variant je obrovské množství. Nejčastěji se ale ve spojení s artritidou mluví o osteoporóze a revmatické artritidě. Pokud bychom problém velmi zjednodušili, jde o zánět kloubů, který se projevuje nejen bolestí, ale také otoky a omezením hybnosti. Doma artritidu nevyléčíte, ale můžete si od bolesti alespoň trochu pomoci.

Odlehčete kloubům, zmírníte i projevy artritidy

Pro zmírnění projevů se doporučuje změnit životní styl, užívat zábaly, ale také zpestřit jídelníček o potraviny, které zmírňují bolest i další nepříjemné průvodní obtíže. Trpíte-li záněty kloubů zvažte redukci váhy. Hubnutí je určitě zbytečné, pokud bolí vaše ruce a prsty, nicméně u zánětů kolenních kloubů či kyčlí je tomu zcela naopak. Rozhodně pomáhají také cvičení a pohyb, které jsou ale s postupující bolestivostí čím dál obtížnější.

Při artritické bolesti pomáhají zábaly a obklady

Od akutního zánětu, respektive od bolesti mohou pomoci také studené, případně horké zábaly a obklady. I krémy a mazání, ale také náplasti s kapsaicinem uleví od bolestí. Kapsaicin je obsažen v čili papričkách a pomáhá v případě artritidy, ale i dalších onemocnění.

Kurkuminem proti artritidě

I změny či obohacení jídelníčku mohou s bolestivými záněty kloubů pomoci. Obecně lze rozhodně doporučit jako základ jídelníčku zeleninu, která je bohatá na antioxidanty. Doporučuje se i používání kurkumy. Kurkumin čili žluté barvivo, díky jemuž je toto koření všem dobře známé, je oblíbené především v indické, ale také arabské či asijské kuchyni.

Brutnák pomáhá proti revmatické artritidě

Olej ze semen brutnáku lékařského je doporučen na základě studie publikované British Society for Rheumatology. Brutnák je obvyklý v některých částech severní Afriky a v Evropě. Olej ze semen obsahuje linolenové kyseliny a omega 6 kyseliny, které ovlivňují imunitní systém a tím redukují i projevy revmatické artritidy, která je autoimunitním onemocněním.

Záněty kloubů zmírní aloe

Také téměř všemocná aloe vera se doporučuje na záněty kloubů. Aloe je výborná nejen na drobná poranění kůže, ale má také významné antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Osvědčila se především na zmírnění bolesti kolenního kloubu, ale rozhodně ji lze doporučit i na ruce a klouby prstů, případně zápěstí.

Zdroje: https://laidbackgardener.blog, https://www.healthline.com