Zdroje: www.zeny.cz, en.wikipedia.org

Přišel s dietou Atkinson nebo Atkins?

I když většina z nás má do paměti vryto jméno Atkinson, slavného herce známého jako pana Beana za názvem této diety nehledejte. Dieta totiž není Atkinsonova, jak se nesprávně šíří českým internetem, ale Atkinsova.

Dr. Robert C. Atkins přišel se způsobem stravování založeným na příjmu minima karbohydrátů čili sacharidů zhruba v sedmdesátých letech minulého století. Dieta, kterou představil Severoameričanům, slibovala štíhlou figuru na celý život a stala se jedním ze startérů trendy redukčních jídelníčků, které se téměř s periodickou pravidelností objevují.

Atkinsova dieta je absolutně bez cukrů

Atkinsova dieta se opírá o zjednodušené tvrzení, že problémem nejsou tuky, ale cukry. Vzhledem k tomu, že cukry jsou striktně redukované a v podstatě chybí, tělo by se mělo zabývat jen spalováním tuků, a to těch v potravě a následně i těch nastřádaných v těle.

Atkinsova dieta má své výsledky a vede ke snížení váhy, avšak nedá se označit za zdravou. Nadměrná konzumace masa může způsobit zpomalení zažívání a při dlouhodobém dodržování pravidel Atkinsovy diety i nedostatek živin. Z tohoto důvodu se doporučuje hubnutí pomocí této diety jen po dobu tří, maximálně čtyř týdnů, čím se řadí mezi rychlé diety. Atkinsova dieta však s přechodem na „normální“ jídelníček počítá.

Co je zakázané a co povolené při Atkinsově dietě?

Protože jde především o striktní redukci sacharidů, během diety není povolen žádný cukr a sladkosti, ani ve formě medu či sirupů, ale také veškeré ovoce. Karbohydráty jsou rozhodně také zastoupeny v pšeničném pečivu a těstovinách, tudíž je i ty nutné vynechat. Nedoporučují se ani přílohy jako brambory a rýže, ani některá zelenina. Také kukuřice, mrkev nebo luštěniny do Atkinsovy diety nepatří.

Zásadní je při Atkinsově dietě dodržování 4 fází, kdy je přesně naordinováno maximální denní množství přijatých sacharidů. V prvních dvou týdnech, tj v 1. fázi jde jen o 20 g na den. Ve 2. fázi se zvedá množství jen na 25 g, ve 3. na 35 g.

Ve 4. fázi se vracíme k běžnému jídelníčku, ale nadále bychom měli maximálně omezovat cukry a zachovat si některé zásady především ve výběru vhodných a nevhodných potravin. Sledováním množství přijatých cukrů byste měli vysledovat, kdy už začínáte přibírat a při jakém množství sacharidů ještě ne.

Související články