Zdroje: cs.wikipedia.org, www.medicinenet.com, www.ucsf.edu, Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology

Je avokádo plné zdraví?

Avokádo se u nás objevilo už před nějakou dobou a získalo si srdce především jako guacamole nebo nevšední ingredience do salátů. Ve světě se používá v mnoha velmi různých sladkých, slaných i pikantních pokrmech. I přes vysoký obsah tuků je to plodina zdravá a prospěšná.

U avokáda si obvykle ceníme především vitamínů a minerálů. Plody jsou zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu, mědi a draslíku. Z vitamínů je zastoupen například vitamín C, E, K, H, niacin a kyselina pantothenové, které jsou známé jako B3 a B5. Obecně lze říci, že avokádo pozitivně působí na správnou hladinu cholesterolu a snižuje riziko onemocnění srdce, napomáhá snížit krevní tlak a je přínosné nejen po fyzické stránce. Plody avokáda také přispívají dobrému zdraví mozku, zmírnění depresí a lepšímu spánku i náladě. Doporučuje se při zánětech, diabetu, těhotenství i kojení.

Avokádo játrům svědčí

Také u avokáda platí, že bychom jej měli konzumovat s mírou. Určitě ne denně a obvykle se doporučuje jen asi jedna třetina většího avokáda, respektive dvě polévkové lžíce.Co může být problém a jak neblaze avokádo ovlivňuje zdraví?

Tak jako všechno, i avokádo může způsobit alergie. Reakce bývá různá a projeví se jako vyrážka, otok či kýchání a kašlání. Je to však velmi nepravděpodobné, neboť alergie na avokádo patří mezi velmi vzácné.

Při konzumaci velkého množství avokáda se však můžete potýkat s migrénami a vzhledem k vysokému obsahu tuků hrozí také tloustnutí. Avokádo je sice plné „dobrých“ nenasycených mastných kyselin, ale i ty mohou napáchat škody.

Hodně avokáda je pro játra pohroma

U avokáda, ale i dalších nenasycených mastných kyselin záleží také na kombinaci se škroby. Studie publikovaná v časopise Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology vypracovaná biology z UCSF Liver Center sledovala konzumaci různých tuků a vliv na játra, respektive onemocnění jater.

Dosud se mělo za to, že největší zdravotní rizika avokáda jsou spojená s nasycenými mastnými kyselinami. Proto bylo překvapením, že v laboratorních podmínkách bylo sledováno největší poškození jater tuky po nadměrné a de facto výlučné konzumaci škrobů a nenasycených tuků, které jsou obvykle označovány za „dobré nebo lepší“ tuky.

Co dodat? Avokádo konzumované v malém přiměřeném množství má pozitivní účinky na játra a konkrétně napomáhá regulaci zdravého proudění živin a dalších látek přes tento orgán. Avšak častá a nadměrná konzumace však naopak mohou vést k poškození a ukládání tuků v játrech. Také doktorka Caroline Duwaerts, která se na studii účastnila, prohlásila, že rozdíl ve zdravém a nezdravém je vždy otázkou míry.

Avokádu se nemusíte vyhýbat. Stačí si dát vždy jen trochu a ne příliš často. Ani lidé, kteří již trpí onemocněním jater, se avokáda nemusí úplně vzdát.

Pozor na domácí mazlíčky!

Nicméně látka persin, kterou dužnina plodu, ale především listy rostliny obsahují, je jedovatá pro papoušky a kanárky a nejspíš také pro psy a kočky.

Související články