V Číně se léčba baňkami používá po tisíciletí. Metodu znali i ve starověkém Egyptě. První zmínka o něm pochází z roku 1550 př.n.l.. Užívalo se tu na téměř veškeré choroby. Jeho velkými zastánci byli také antičtí lékaři Galénos a Hippokrates.

Baňkování opěvoval ještě roku 1823 Samuel Bayfield z Londýna ve své knize Baňkování jako umění. V Čechách je tato metoda známá nejméně sto let. V současnosti se baňkování používá jako doplňková metoda alternativní medicíny. Před jejím užitím byste se rozhodně měli poradit s lékařem.

Jak ošetření probíhá

Ošetřované místo se pro lepší přilnavost natře mastným krémem, masážní emulzí nebo olejem. Masér či terapeut vloží na okamžik do baňky hořící tampon a poté baňku přiloží hrdlem na ošetřované místo.

Vzduch v baňce se ohřeje a po přiložení na tělo se ochladí a zmenší svůj objem. Vzniklý podtlak vtáhne do baňky kůži ošetřovaného a baňka se přisaje. Pokud se baňka ponechá na místě delší dobu, může silný podtlak přivodit vznik typických kulatých krevních podlitin, které jsou však méně hluboké než modřina a rychleji se hojí. S baňkami lze pohybovat a provádět s jejich pomocí cílenou masáž.

Mírní řadu obtíží

Pomocí této tzv. vakuoterapie lze zmírnit či odstranit bolesti zad a kloubů, celulitidu, menstruační obtíže, migrénu, zažívací problémy, vysoký tlak, otoky, křeče ve svalech a další. Baňkování má i redukční účinky.

Baňka působí fyzikálně, reflexně, ale i metabolicky tím, že ovlivňuje pochody látkové výměny. Také stimuluje činnost imunitního systému. Účinek lze zesílit jejím přiložením na speciální akupresurní body. Aby došlo k nastartování ozdravného procesu, doporučuje se baňkování jednou týdně třikrát po sobě. Stačí hodina, spojená s klasickou, sportovní či jinou masáží.

V každém případě se masér či terapeut musí zeptat na vážnější zdravotní potíže klienta, jako jsou alergie, vysoký krevní tlak, problémy se srdcem, onemocnění diabetem, cévní problémy, poruchy srážlivosti, vnímavost na bolest, křečové žíly, trombózy, přestálý infarkt či plicní embolie.

Baňkování se neprovádí pouze na zádech, baňkuje se v podstatě celé tělo - kolena, kotníky, ramena a dokonce i obličej.

Děti lze masírovat baňkami pouze po předchozí konzultaci s dětským lékařem, osvědčilo se např. při opakovaném nachlazení.

Pro Receptář napsala Jarmila Teplíková (s laskavým přispěním masérky Heleny Lekešové), foto Michael Teplík, Shutterstock