Voňavá bazalka je nepostradatelnou bylinkou v kuchyni, ale zároveň má velmi příznivé účinky na naše zdraví. Zkuste ji zpracovat tradičním způsobem podle našich babiček.
Urodilo se vám v letošní sezóně velké množství voňavé bazalky? Nemusíte ji používat jen do salátů, na pizzu či do špaget. Bazalka totiž funguje i jako lék.
Bazalka pravá (Ocimum basilicum)
Původem pochází tato vonná bylinka z Indie, kde byla považována za velmi ctěnou rostlinu, a to hlavně proto, že odpuzovala obtížný hmyz. Během 16. století se dostala do Evropy, kde se zpočátku pěstovala jako okrasná rostlina. Postupně však vnikla i do kuchyně, kde se využívala jako příjemné a zdravé dochucovadlo.
Bazalka obsahuje poměrně velké množství významných látek pro lidské tělo.
Bazalka je plná zdraví
Bylina obsahuje poměrně velké množství významných látek pro lidské tělo. Kromě vitamínu A, především beta-karotenu, je zastoupen i vitamín C. Významný podíl zaujímají i esenciální oleje, zdravé omega 3 mastné kyseliny, velké množství silic a tříslovin, vápník, hořčík, železo a draslík.
Bazalka podporuje trávení
Víte proč se bazalka tak často přidává do jídel? Není to jen pro její chuť a vůni, má totiž velmi příznivé účinky na trávení a metabolismus. Zároveň výborně podporuje správnou tvorbu žluči, funkci žaludku a střev. Je proto velmi vhodná ve chvíli, kdy si dopřejete tučné a těžké jídlo, protože vše lépe strávíte.
Bazalka je protizánětlivá
Další výhodou bylinky jsou její silné protizánětlivé účinky, které mnohdy předčí i klasická antibiotika. Je například velmi vhodná na záněty v dutině ústní a v krku, při infekcích dýchacího ústrojí a na špatně se hojící rány v pokožce. Stejně tak značně ulevuje při bolestech kloubů a revmatu.
Zažeňte smutek a deprese
Bazalka je často nazývána bylinkou dobré nálady. Je to díky tomu, že velmi pozitivně ovlivňuje nervový systém. Je výborným pomocníkem během stresu, při pocitech úzkosti a uleví vám při nepříjemných bolestech hlavy. Dříve se často také využívala jako podstatná přísada do elixírů lásky. Pozor by si měli dát kardiaci, protože bazalka zvyšuje krevní tlak a stejně tak těhotné ženy pro vysoký obsah estrogenu.
Bazalkové víno je na výrobu naprosto jednoduché a zvládne to každý.
Bazalkové víno proti špatné náladě a na nespavost
Pokud vás sužuje jeden z těchto problémů, dejte si po večeři dvě deci skvostného bazalkového vína. Je na výrobu naprosto jednoduché a zvládne to každý. Naložte do 750 ml 30 až 50 g sušené nebo a 60 až 100 g čerstvé bazalky a nechte ji při pokojové teplotě macerovat tři dny až dva týdny. Po uplynutí náležité doby sceďte víno přes kávový filtr. Pokud máte rádi sladké víno, můžete přidat na toto množství 1 polévkovou lžící medu.
Naložte si bazalku do sádla
Už naše babičky si ze sušené bazalky a vepřového sádla připravovaly hojivou mast na mnohé neduhy. Používaly ji na opary, rozpraskané rty, na bolavé klouby, drobná poranění a štípance, na akné a zanícené rány.
Zdroje: www.rady-navody.cz, www.sever.rozhlas.cz, www.magica.cz, www.living.iprima.cz