Zdroje: www.idnes.cz, www.houby-rostou.cz, www.denik.cz

Bedly jsou oblíbené pro svou skvělou chuť, velikost i častý výskyt. I mezi nimi se však vyskytují druhy, které jsou pro člověka nebezpečné. Jednou z nich je bedla zahradní. Roste blízko lidských obydlí a jakoby nás zkoušela, zda jejímu lákání odoláme. Je mírně jedovatá a může způsobit alergickou reakci v podobě žaludečních potíží a nevolnosti.

Bedla zahradní neboli česká

Bedla zahradní roste od léta do podzimu. Nejčastěji je však vidět v září. Potkat ji můžete v zahradách, městských parcích, ve sklenících nebo kompostech. Tedy především tam, kde je půda opečovávána člověkem. Roste v nížinách i v podhorských oblastech.

Jak poznat bedlu zahradní

Bedla česká je mohutná houba. Klobouk má v průměru 8-16 cm. Mladé plodnice ho mají kulovitý, u starších jedinců je více zploštělý. Ve středu červenohnědého a hnědého klobouku je patrný hrbolek a mezi šupinami má hluboké praskliny. Šupiny jsou výrazně tmavší než světlý zbytek vláknitého podkladu. Jako všechny bedly, i bedla zahradní má na třeni patrný prsten, který je blanitý. Roste v trsech, což by mělo každého houbaře varovat jako první. Další její poznávací znak se projeví, když do ní říznete nebo ji otlačíte. Zabarví se červena nebo červenohněda.

Otrava bedlou zahradní

Otrava bedlou zahradní se projevuje nevolností, závratěmi, bolestí břicha, suchem v ústech, zvracením a průjmem. Pokud byste houbu zkonzumovali ve velkém, může dojít také k pocení, dušnosti či k nepravidelnému rytmu srdce. Velkou roli při potížích hraje to, v jaké jste kondici. Někomu může být pouze těžko, někdo může putovat na vypumpování žaludku. Při projevech otravy však vždy vyhledejte lékařskou pomoc.