Genetika je neúprosná. To platí i pro barvu našich zubů či složení skloviny, která může být méně odolná negativním vlivům mikrobiálního povlaku. Základem, jak předejít zubnímu kazu, chorobám dásní či parodontitidě, je správně vyčištěný chrup a pravidelné preventivní prohlídky u zubaře.

Bílé zuby neexistují

Každý chrup je individuální a zuby hollywoodských herců, kteří trend bílého úsměvu nastolili, nejsou často jejich vlastní. Proto je dobré uvědomit si, že za barvu zubů mohou geny. Na nás pak je, abychom si barvu udrželi. Zežloutnutí způsobuje především kouření, pití kávy, čaje nebo červené víno. Viníkem však může být i nedostatečná ústní hygiena nebo užívání antibiotik. Vyvarovat bychom se měli také borůvek a kyselých džusů, které naleptávají sklovinu. Ta trpí i při konzumaci příliš horkých nebo smažených jídel.

Jak přirozeně zuby vybělit?

Zuby mají rády potraviny jako jablko, mrkev, okurka, květák, celer nebo hruška. Přirozeným zubním bělidlem jsou i jahody. Oblíbenou „babskou" technikou je i nanesení kokosového oleje, který obsahuje vysoký podíl kyseliny laurové. Ta je známá svou schopností snižovat zánět a ničit bakterie. Stačí si tedy vyčistit zuby a pak si olej nanést na zuby a chvíli počkat. Pokud chcete ušetřit, zkuste jedlou sodu. Tu můžete používat i několikrát týdně. Stačí smíchat 1 lžičku jedlé sody s 2 lžičkami vody a spolu se zubní pastou si zuby vyčistit. Tato metoda však není pro netrpělivé. Přirozené obroušení povrchových skvrn bude vidět až po několika aplikacích. (Zdroj: www.hezkyusmev.cz)

Kdy nebělit?

Existují samozřejmě i přípravky, které lze koupit v lékárnách. Ty slibují viditelné vybělení chrupu již po jedné či dvou aplikacích. Těmto přípravkům by se však měly vyhnout kojící a těhotné ženy, pacienti s neléčeným zánětem ústní dutiny nebo při problémech s dásněmi či poškozené a tenké sklovině. Bělení by se měli vyvarovat také teenageři mladší 16 let, kteří ještě nemají zcela vyvinutý chrup a dásně. (Zdroj: www.rehabilitace.info/zajimavosti/metody-beleni-zubu-prirodni-mechanicke-a-chemicke/)