Barva zubů je dána geneticky, stejně jako třeba barva vlasů nebo očí. Mít lehce nažloutlé, ale lesklé a zdravé zuby proto může být zcela v pořádku, neznamená to špatnou péči. Na žloutnutí zubů se podílí i věk, neboť se vzrůstajícím věkem přirozeně zeslabuje zubní sklovina a prosvítá dentin neboli zubovina, což je hmota, která tvoří většinu zubu a má tmavší odstín než sklovina.

Co ale na barvě našeho chrupu ovlivnit můžeme, jsou skvrny na zubech. Ty jsou nejčastěji způsobeny usazováním plaku, z kterého se tvoří nevzhledný zubní kámen. Zuby zbarvují také potraviny jako káva, čaj, červené víno nebo bobuloviny, třeba borůvky a černý rybíz, protože v nich obsažené látky se vážou na sklovinu a mění její barvu. Na sklovině se také zachycuje dehet a nikotin, proto kouření rozhodně bílému úsměvu nesvědčí. Zuby dokážou zbarvit i léky, například antibiotika tetracyklin a doxycyklin, obzvlášť berou-li se v dětském věku, ale i léky na alergie, psychózy či vysoký tlak.

Triky, jak zbarvení zubů předcházet

Jak tedy dosáhnout za pomoci domácích prostředků krásného úsměvu? Je potřeba začít u zubní hygieny a složení stravy. Vyhýbat se potravinám zuby zabarvujícím a zároveň poškozujícím, jako jsou například tmavé slazené limonády obsahující hodně kyselin, které naleptávají sklovinu. Když už si je nedokážeme odepřít, je lepší pít je brčkem, aby se do kontaktu se zubní sklovinou dostaly co nejméně. Po snědení ovoce, bonbonů či jiných potravin obsahujících kyseliny je dobré vypláchnout si ústa čistou vodou nebo si vzít žvýkačku bez cukru, která podporuje tvorbu slin, což zuby chrání. Naopak se nedoporučuje hned po snědení kyselých produktů čištění zubů, protože to může oslabenou sklovinu podráždit. Je lepší počkat alespoň půl hodiny.

Jak posílit zubní sklovinu

Z domácích prostředků na podporu zářivého úsměvu můžeme sáhnout po kokosovém oleji, který kromě toho, že pomáhá snižovat množství zubního plaku a tím pozitivně ovlivňuje zbarvení skloviny, také posiluje dásně a má protizánětlivý účinek. Může dokonce pomoci i při velmi nepříjemných odhalených zubních krčcích.

Dalším tipem, který může pomoci posílit zubní sklovinu, je listová a zelená zelenina. Špenát, salát, brokolice nebo kapusta obsahují minerály, které zuby chrání proti vytváření skvrn. Minerály posilující zuby a zubní sklovinu obsahují také kvalitní tvrdé sýry či zakysané mléčné výrobky. Zubům svědčí i další potraviny s vysokým obsahem vápníku – například luštěniny či ořechy. Někdo dokonce doporučuje domácí bělení zubů pomocí čištění bílou stranou banánové slupky, díky obsaženým minerálům prý může také přispět k pěknému zbarvení zubů.

Čemu se raději vyhnout?

Často doporučovaným domácím prostředkům na bělení zubů typu jedlé sody, kurkumy, popela, kyseliny citronové (třeba i rozkrojeného citronu, jablečného octa) nebo soli se raději vyhněte. Působí na principu obrušování či vysušování, bělicí účinek je krátkodobý, zato může dojít k nevratnému poškození skloviny, což nejenže způsobí citlivé a bolestivé zuby, ale do poškozené skloviny se mohou víc dostávat nežádoucí pigmenty a zuby naopak zabarvovat.

Když prevence nestačí

Nejlepší cestou k pěkné barvě zubů je proto prevence – zuby udržujeme nepoškozené, bez plaku a skvrn způsobených nevhodnou stravou nebo návyky. Ke kvalitnímu čištění přispějí návštěvy dentální hygieny. A pokud opravdu chceme dlouhodobě a bezpečně změnit nám od přírody danou barvu zubů, je nejlepší obrátit se na odborníka, který má k dispozici profesionální přípravky na bázi peroxidu vodíku. Ani toto bělení ovšem není pro každého, právě z důvodu stavu a citlivosti zubů.