Černá káva a čaj, kouření, červené víno, ale i genetika, to všechno se podepisuje na zažloutlé až šedé barvě zubů, která trápí řadu lidí. Odborné bělení v ordinaci dentální hygienistky vychází na několik tisíc korun, takže se nemůžeme divit, že mnozí prahnou po levnějším způsobu, jak znovu nabýt zářivý bílý úsměv. Lidové metody využívající například citronovou šťávu nebo jahody však nebývají zrovna bezpečné, protože kyselé látky mohou spolu se skvrnami odstranit i část zubní skloviny.

A pak se vynořil chytrý trik s alobalem. Ptáte se, jak může hliníková folie vybělit zuby? Samozřejmě nemůže. Folie jen přidrží na zubech kašičku vyrobenou ze zubní pasty a jedlé sody, kterou si máte zuby potřít a nechat působit po dobu jedné hodiny.

Jiné recepty kombinují jedlou sodu se solí a trochou vody. Jde v podstatě o metodu, která je známá už léta, alobal jen zabrání předčasnému setření bělicích ingrediencí, protože s ním přirozeně nemůžete kousat ani pít.

(Zdroj: https://www.healthline.com/health/baking-soda-toothpaste)

Teď je ale otázka, do jaké míry je jedlá soda při bělení zubů bezpečná. Pokud jste s její pomocí někdy zkusili vyčistit sporák, určitě nám dáte za pravdu, že jde o účinný superčistič, schopný odstranit i zažranou mastnotu. Můžeme tedy očekávat, že si poradí i s pigmentovými skvrnami na zubech. Zároveň bychom se však měli obávat o sklovinu, jejíž narušení otevírá cestu zubnímu kazu.

Dr. Matt Messina z univerzity v Ohiu varuje před abrazivními účinky jedlé sody. "Bělení zubů sodou funguje podobně, jako když se snažíte odstranit skvrny z podlahy broušením. Účinku dosáhnete jen díky tomu, že spolu se skvrnami obrousíte celý povrch podlahové krytiny," vysvětluje Messina. Zatímco podlahu můžete znovu přelakovat a bude vypadat jako nová, zubní sklovina se obnovit nedá.

(Zdroj: https://edition.cnn.com/2019/10/03/health/)

Mnohem šetrnější je proto používání zubních past s bělicím účinkem nebo speciálních výrobků určených pro ústní hygienu a bělení zubů. Účinky možná nevidíte hned, ale aspoň si neponičíte zuby jednou provždy.