Kdo by nechtěl mít nádherné a krásně bílé zuby? Toužíme po nich všichni. Možný věk a atraktivitu úsměvu lidé hodnotí mimo jiné podle podoby a barvy zubů. Bylo tomu tak i v historii. Bělení zubů prováděli už ve starém Egyptě. Staří Římané používali nejen metodu založenou na obrušování povrchových vrstev zubů pomocí popelu z ohnišť a rozemletých cihel, ale i leptání zubů kyselinou. Jiné kultury si bělily zuby ranní močí nebo lučními květy. K bílým zubům se hledaly různé cesty. Novodobý trend zářivě bílých zubů vznikl v USA. Profesionální bělení se provádí již několik desítek let a v poslední době je velmi populární. Domácí odborné bělení bylo v literatuře poprvé popsáno v roce 1989.

Krásný úsměv omlazuje a zvyšuje sebevědomí

Nejúčinnější je v současné době ordinační metoda, kterou vám provede stomatolog nebo zubní hygienista. Vybělené zuby je však poté nějakou dobu nutné udržovat tzv. „bílou dietou“ a kvalitními bělícími pastami, které změkčenou sklovinu postupně zpevní a udržují ji světlou. Bezpečné je i domácí bělení pod dohledem zubních specialistů, kdy vám na základě otisků vyrobí v zubní laboratoři průhledný plastový nosič, který si na noc naplníte bělícím gelem a nasadíte na zuby. Je však nezbytné dodržovat pokyny lékaře.

Doporučení laiků mohou vaše zuby poškodit

V době internetu je možné také dohledat mnoho „lidových“ rad a receptů na vybělení zubů doma. Díky nim v žádném případě nedocílíte zesvětlení barvy skloviny, jen odstraníte povrchové zabarvení, které většinou vzniká díky pití tmavých čajů, kávy, červeného vína, od čokolády, borůvek, kečupu, ale hlavně kouřením. V případě, že budete chtít vyzkoušet některou „babskou radu“, mějte vždy na paměti, že si můžete zuby i nevratně poškodit. Proto buďte obezřetní a nevěřte všemu.

Vyjádření odborníka

„Tyto činnosti mohou být škodlivé a zdravotně nebezpečné. Zuby nejsou rychlovarná konvice, abychom je čistili kyselinou citronovou nebo octovou, protože si poleptáme sklovinu a následně tím pak nevratně poničíme chrup,“ říká Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Podle lékaře bohužel neexistuje žádná bezpečná a spolehlivá „babská rada“ na doma, která by zuby vybělila. Proto se doporučuje bělení vždy konzultovat s odborníky, aby se předešlo poškození skloviny nebo dásní.

Čištění popelem

K čištění zubů používali pastu z vody či tuku a popela už ve starověkém Egyptě. Dnes je tento recept spíše záležitostí minulosti, přesto se ale i dnes najdou jeho zastánci. Postup k výrobě je jednoduchý. Nepatrné množství jemného popela se smíchá s vodou nebo obyčejnou zubní pastou a zuby se směsí vyčistí. Zubní lékaři samozřejmě tento recept nedoporučují.

Citronová šťáva se sodou

Jeden z nejpopulárnějších způsobů na vybělení zubů doma, který má údajně viditelné výsledky již po několika použitích. Z obou komponentů se má vytvořit směs, kdy jedlá soda je abrazivní látkou a citronová šťáva je bělící kyselinou. Společně naleptají a zlikvidují nevzhlednou pigmentaci. Často se dočtete, že tato metoda je bezpečná, ale od zubních specialistů se dozvíte, že může zuby značně poškodit i jedno jediné takovéto bělení. Zpočátku můžete být spokojení, protože barevné skvrny opravdu mizí, ale ve vzniklých odřených rýhách se opět rychle ukládají pigmenty, takže je nutné proces stále opakovat. A tímto začarovaným kruhem si tak maximálně způsobíte zvýšenou citlivost zubů a pravděpodobně i jejich optické žloutnutí způsobené tenčením skloviny a prosvítáním žluté zuboviny.

Jahody a sůl

Recept, který je o něco méně známý, ale také není k zubům příliš šetrný. Jahody totiž stejně jako všechno ovoce obsahují ovocné kyseliny a sůl představuje abrazivní složku. Z rozmačkaných jahod a soli se má vytvořit kaše, kterou si buď vyčistíte zuby, nebo směs necháte na zubech před samotným čištěním několik minut působit. Účinky na sklovinu jsou obdobné jako u předchozích receptů, nicméně tato varianta je o něco méně agresivní. Kyseliny obsažené v jahodách totiž nejsou tak silné a sůl je měkčí než soda. Přesto i tento postup může vaši zubní sklovinu nenávratně poškodit.

Zdroje: www.vitalia.cz, www.idnes.cz, www.svetzeny.cz