Benedikt lékařský neboli čubet benedikt (Cnicus benedictus) se odedávna využívá především jako žaludeční lék: zlepšuje trávení, příznivě ovlivňuje složení a tvorbu žaludečních šťáv, potlačuje kvašení a hnití ve střevech, podporuje tvorbu a vylučování žluče a celkově posiluje. Má také dezinfekční a antiseptické účinky, působí proti virům a některým bakteriím. Z tohoto důvodu se využívá i k léčbě rozmanitých infekcí včetně pásového oparu.) Podporuje vylučování kyseliny močové, urychluje a reguluje látkovou výměnu a působí močopudně. Zvyšuje obranyschopnost organismu, proto se využívá jako preventivní prostředek v chřipkovém období.
Benedikt je zvlášť vhodný pro starší nemocné s postižením sliznic trávicího traktu a špatnou asimilací výživných látek, a také pro pacienty po operacích trávicího ústrojí a při metabolických poruchách.
Užívání nálevu a odvaru
Vnitřně se benedikt užívá především ve formě nálevu, který připravíme z jedné zarovnané polévkové lžíce sušené natě, kterou přelijeme 500 ml vroucí vody, necháme 10 minut luhovat, pak scedíme a pijeme 1x denně.
Nať můžeme také kombinovat s dalšími bylinkami – například pelyňkem, zeměžlučí, čekankou, islandským mechem. Močopudné účinky zvýšíme kombinací s březovým listem, listem černého rybízu, semenem petržele a kořenem jehlice.
V přiměřených dávkách je užívání benediktu bezpečné a vhodné i pro děti a starší osoby. Při předávkování ovšem může vyvolat nevolnost a nutkání na zvracení a také podráždit ledviny – neměl by se proto užívat při ledvinových poruchách a také při těhotenství a kojení.
Na povzbuzení látkové výměny: použijeme jednu lžíci natě na 250 ml vody, povaříme ji 5 minut, scedíme a pijeme 2-3x denně 1/4 až 1/2 skleničky buď před jídlem, nebo mezi jídly.
Obklady a koupele
Zevně se odvar nebo macerát z benedikt používá k obkladům a oplachům nehojících se ran, ekzémů, růže, bércových vředů a dalších kožních chorob. Využívá se také k sedacím koupelím při hemoroidech.
Benedikt ve vínu a likéru
Velmi jednoduše lze připravit benediktové víno nebo pivo: do nápoje ponoříme kořen benediktu a necháme macerovat.
Vyrobit si můžeme i lahodný a léčivý likér zvaný Benediktinka:
- Do skleněné láhve se širším a pevně uzavíratelným hrdlem nalijeme 2 l 80% alkoholu a 750 ml vody (pokud neseženeme tak silný alkohol, použijeme 45% a ubereme odpovídající množství vody).
- Vsypeme směs bylin složenou z 30 g natě máty kadeřavé, po 25 g meduňky lékařské a yzopu lékařského, 15 g sušeného kořene anděliky lékařské, 10 g kořene puškvorce a po 5 g natě benediktu lékařského, muškátového květu, semen koriandru setého a zázvoru.
- Protřepeme, láhev pevně uzavřeme a necháme 2-3 dny macerovat. Pak macerát přefiltrujeme přes filtrační papír a smícháme s cukrovým sirupem, který připravíme svařením 2,5 kg cukru s 1250 ml vody a necháme vychladnout.
- Důkladně zamícháme a likér necháme asi 30 dní uzrát. Užíváme jej při nechutenství a žaludečních obtížích.
Tajemství účinku
Benedikt je jedno až dvouletý bodlák pocházející ze Středomoří. Dorůstá výšky až 3/4 m. Obvykle se pěstuje, jen ojediněle zplaňuje. Pro léčebné účely se sbírá nať před úplným rozvitím, tedy na přelomu června a července. Obsahuje především třísloviny a silice, hořké glykosidy cnicin a benedictin, pryskyřice, flavonoidy, slizy, soli hořčíku, vápníku a draslíku, tanin, vitaminy skupiny B a další.