Pokud se rozhodnete, že vynecháte ze svého jídelníčku maso a masné výrobky, na váš organismus to bude mít velký vliv. Sníží se vám váha, tedy za předpokladu, že masné produkty nahradíte zeleninou a nebudete vysedávat v cukrárně nad poháry a dorty. Absence masa vám dále zaručí více ochranných bakterií ve střevech, tedy lepší imunitu. Ze začátku byste ovšem mohli zažívat nepříjemné nadýmání a plynatost, než by si slinivka břišní a střeva na takovou stravu zvykly. Ale pokud vydržíte, odměnou vám bude vylepšená střevní mikroflóra. Také vaše pleť se s přísunem ovoce a zeleniny, které by měly ve vašem jídelníčku nahradit maso, může vylepšit a projevy akné či jiných kožních problémů se stanou minulostí. Budete mít plno energie a sníží se riziko vysokého tlaku a rakoviny zažívacího traktu, především žaludku, tlustého střeva a konečníku. Klesne vám rovněž hladina cholesterolu v krvi, což prospěje vašemu srdci a cévám.

Zní to báječně, že? Ovšem není to jen tak. Maso je totiž cenným zdrojem bílkovin, železa, vitaminů B12 a D (maso tučných ryb) a omega-3 a omega -6 mastných kyselin. Všechny tyto látky jsou pro správné fungování organismu nezbytné. Pokud by vám chyběly, důsledkem bude naopak celková slabost, únava a bledost, ale také nespavost, za což může nedostatek vitaminu B12. Závažný deficit tohoto vitaminu zvyšuje dokonce riziko obávané Alzheimerovy choroby a mozkové mrtvice. Nedostatek železa zase způsobuje poruchy trávení, bolesti hlavy, slabé, lámavé a třepivé nehty. Bez dostatečného množství vitaminu D budete vystaveni vyššímu riziku osteoporózy, a tedy zlomeninám kostí. Tady je obzvlášť zákeřné, že to nepoznáte hned, může to trvat i roky, ovšem pak už je pozdě. Vyloučení masa z jídelníčku může také vést k nedostatku jódu, vápníku a zinku.

To už tak dobře nezní. Být vegetariánem totiž není tak snadné, nestačí jen škrtnout maso a sníst rohlík s máslem bez salámu a knedlíky s omáčkou bez masa. Vegetariánský jídelníček je nutné pečlivě promyslet a sestavit, aby tělo dostalo i bez masa všechny potřebné živiny, například zinku potřebují vegetariáni denně o 50 % více než „masožravci“. Je proto nutné zařadit do jídelníčku stravu bohatou na luštěniny, ořechy, ovoce, tmavou listovou zeleninu, celozrnné produkty, cereálie, vejce, sójové a mléčné výrobky. Přesto se možná nevyhnete potřebě brát některé vitaminy a prvky v podobě doplňků stravy.

Být vegetariánem má nesporně svá pozitiva, ale vyvážit takový jídelníček tak, aby vám poskytl veškeré živiny, je těžší než u konzumentů masa. Své stravě proto musíte věnovat víc času a pozornosti, jen v tom případě na vás bude působit opravdu blahodárně.

Zdroje: eurodenik.cz, ceskozdrave.cz, zena.aktualne.cz