V současné době se vyskytuje na světě více než 100 milionů diabetiků a z toho 2,8 % dospělé populace. Nejvíce diabetiků je v Americe, něco okolo 20 %. Zato velice nízké procento se vyskytuje v asijských zemích.
Kromě jiného z toho vyplývá, že hladina cukru je ovlivněna i správně volenou stravou, kterou mají Asiaté zcela jistě zdravější. Využijte k udržení správné hladiny cukru v krvi některé potraviny, které ji regulují a snižují. Které to jsou a měli byste je pravidelně zařadit do jídelníčku?
Pokud se chcete dozvědět více o cukrovce 2. typu, od MUDr. Davida Freje, zhlédněte následující video:
Řecký jogurt
Hlídačem nezdravé hladiny cukru v krvi je poctivý řecký jogurt. Je to především díky vysokému obsahu vápníku a vitamínu D. Obě tyto látky se totiž úspěšně podílejí na snížení rizika vzniku cukrovky. Vysoký obsah bílkovin zároveň napomáhá regulovat hmotnost a je tedy prevencí před nadváhou, jež může přispívat ke vzniku diabetu.
Zázvorový kořen
V posledních letech se u nás zázvorový kořen poměrně „zabydlel“. Kromě dokonalé podpory imunity, zázvor také zlepšuje citlivost lidského těla na potřebný inzulín. Přispívá to k léčbě mnoha zánětů, které jsou vyvolány především vysokou hladinou inzulinu v krvi.
Hnědá rýže
Pravidelná konzumace hnědé rýže dokonale snižuje riziko vzniku diabetu, a to díky vysokému obsahu vlákniny, vitamínů skupiny B a významných antioxidantů. Hnědá rýže je také vhodná pro všechny při bezlepkové dietě, protože je zcela bezpečná pro střeva. Díky tomu, že snižuje hladinu špatného cholesterolu, je také užitečnou potravinou pro kardiaky.
Kysané zelí
Výbornou potravinou pro vaše zdraví je klasické české kyselé zelí či asijské kimči. Protože jsou obě tyto potraviny plné zdravých probiotik a dalších zajímavých látek, jsou jednou z nejlepších možností na zlepšení hladiny krevních cukrů. V obou potravinách najdete vysoké množství vitamínu C a K, B 6 a B 9. Stejně tak kyselinu listovou a mangan.
Ryby
Pravidelná konzumace ryb je velmi důležitá, protože dodávají našemu tělu užitečné mastné tuky, které si neumí samo vyrobit. Díky nim dochází v našem organismu ke snižování hladiny cukru v krvi a jsou výbornou prevencí našeho celkového zdraví. Rybí tuk je navíc skvělým zdrojem vitamínů A a D.
Brokolice
Brokolice je považovaná za jednu z nejzdravějších zelenin, která je velmi nápomocná při problémech krevního oběhu. Je to díky obsažené látce sulforafan, která se vyskytuje i v ostatní košťálové zelenině. Nejenže chrání cévy, ale také vydatně podporuje tvorbu enzymů, které chrání cévy.
Související články
Zdroje: www.healthline.com, www.medicalnewstoday.com, www.prozeny.cz