Bílkoviny, též nazývány jako proteiny, nejsou pouhou stavební jednotkou svalů, ale dokážou toho daleko víc. Při redukci váhy byste měli přijímat 1,6-2,2 gramů bílkovin na každý jeden kilogram své tělesné hmotnosti. Proč jsou bílkoviny tolik důležité a jak podporují samotný proces hubnutí?

Kterých 10 potravin je přímo zásobárnou bílkovin můžete vidět ve videu stejnojmenného kanálu Tomáše Lukáše na YouTube:

Zdroj: Youtube

Pocit plného žaludku

Nekontrolovatelné chutě na sladké či slané jídlo hubnutí vůbec neprospívá. Pokud ale budete jíst potraviny s vysokým obsahem bílkovin, přestane vás honit mlsná a nebudete po dlouhou dobu pociťovat hlad. Nejenže bílkoviny člověka krásně zasytí, ale také postačí pouze malá porce. Takové svačinky jsou skvělé hlavně v noci, kdy se stává nezdravé mlsání velmi špatným zlozvykem.

Zrychlený metabolismus

Se zasycením organismu souvisí ještě jedna důležitá věc, a to ta, že značně snížíte příjem kalorií, čímž se vám zvýší funkce metabolismu. Proto také dochází k efektivnějšímu spalování tuků, které se využívají jako energie při trávení oněch zázračných bílkovin. Ty zároveň zachovávají svalovou hmotu, kterou při redukci váhy rozhodně ztratit nechcete.

Regenerace tkání

U lidí po padesátce se může začít projevovat postupné ochabování až ubývání svalů, a proto je vyšší konzumace bílkovin opravdu na místě. Poslouží jako účinná prevence proti ztrátě svalů, které regeneruje a usnadňuje růst nových. Bílkoviny jsou pozitivní také na zdraví kostí, díky čemuž předchází riziku vzniku osteoporózy či zlomenin.

Živočišné i rostlinné zdroje

Je obecně známo, že vysokým zdrojem bílkovin je libové maso, přičemž ryby nejsou o nic víc pozadu. Bílkoviny se ale ve větším množství vyskytují také ve vejcích, mléčných výrobcích a mléku. Najdete je však rovněž i v rostlinných podobách, jako jsou luštěniny, oříšky, semínka, sója nebo obiloviny. Díky rozmanitosti těchto potravin můžete bílkoviny konzumovat v každém jídle od snídaně, až po večeři.

Horší ukládání jako tuk

Máte obavy, že se zvýšený příjem bílkovin začne ukládat ve formě tělesného tuku? V tomto ohledu můžete být naprosto klidní, jelikož se do tukových zásob ukládají pouze z 66 %. Na rozdíl od sacharidů, které se ukládají z 80 %, a tuků, jež mají neuvěřitelných 96% ukládání, patří bílkoviny mezi pozitivnější živiny, co se týče kontroly nad tělesným tukem.

Související články

Zdroje: fit-day.cz, brainmarket.cz, vymlatilova.cz