Podle odborníků může za přibírání naváze kolem padesátky úbytek ženského hormonu estrogenu, který způsobuje padesátnicím spoustu komplikací. Jakých? Jednou z nich je třeba vysychání sliznic. Ženy, které se nacházejí v (nebo před) menopauzou trpí častěji na močové infekce, pálení očí a bolestivost při pohlavním styku. Ztráta estrogenu se samozřejmě projeví i na kvalitě kůže a vhledu postavy, která se pomalu, ale jistě začne měnit.
Na videu se dozvíte, jak hubnout po padesátce:
Přidejte proteiny
Z tohoto důvodu výživoví poradci apelují na ženy po padesátce, aby změnily jídelníček a navýšily příjem bílkovin. Proč? Proteiny neboli bílkoviny jsou potřeba hned z několika důvodů. Jednak vyvolávají pocit sytosti, takže se zbytečně nepřejídáte. Zároveň zrychlují metabolismus a budují svalovou hmotu. Kde bílkoviny najdete a kolik jich můžete sníst?
Zjistíte to jednoduše: stačí, když vynásobíte počet vašich kilogramů krát 0,8 g. Pokud jste aktivnější, můžete si dopřát dávku 1,1 gramu na kilogram vaší hmotnosti. Jak na to: pokud třeba vážíte 70 kg, tak je stačí vynásobit krát 1,1, což v závěru je 77 gramů bílkovin denně. Pokud jich sníte více, nic se neděje. Tělo přebytek vyloučí.
Kompletní proteinový jídelníček
Snídaně:
¾ šálku jogurtu (7 g)
2 lžíce lnu (3 g)
1 vejce (6 g)
Svačina:
¾ šálku vlašských ořechů (5 g)
Oběd:
150 g lososa (30 g)
1 šálek špenátu (1g)
1 avokádo (3 g)
1 šálek zeleného hrášku (8 g)
Svačina (ideální po cvičení)
Proteinový nápoj (15 g)
nebo
100 g mandlí (21 g)
Večeře:
100 g kuřecích prsou s brambory a brokolicí. Kuřecí prsa osolte, opepřete a osmažte na pánvi. Brambory a brokolici uvařte ve vodě nebo na páře, případně okořeňte bylinkami.
Vyzkoušejte ještě další zdroje bílkovin. Tady jsou tipy na potraviny bohaté na proteiny. Namixujte si je podle svého!
- Krůtí prsa (100 g/23 g bílkovin). Patří mezi nejdietnější maso, a proto se hodí pro všechny dietáře. Nejlépe chutnají restované nebo pečené.
- Hovězí zadní a mleté hovězí (100 g/15 g bílkovin). Hovězí maso obsahuje vitamin B12 a velké množství železa. Nejvhodnější úpravou je medium - rare. Z mletého hovězího si můžete připravit domácí hamburgery.
- Tuňák (100 g/24 g bílkovin). Kromě pořádné porce bílkovin dodá vašemu tělu i omega-3 mastné kyseliny a selen.
- Sardinky z plechovky (100 g/15 g bílkovin). Vybírejte si ty, které jsou ve vlastní šťávě. Vychutnáte si je v pomazánkách. Dají vám „chuť moře“ a zároveň kromě bílkovin i vitamín D a omega-3 mastné kyseliny.
- Řecký jogurt (100 g/17 g bílkovin). Obsahuje malé procento tuku i cukru. Skvělá varianta na snídani!
- Cottage sýr (100 g/13 g bílkovin). Je nízkotučný a obsahuje málo kalorií. Najdete v něm minerály (vápník, fosfor, selen) a vitaminy B12 a B2.
- Ovesné vločky (100 g/12 g bílkovin). Oves je považována za nejdravější obilninu na světě. Je bohatá na vlákninu, vitamin B1 a minerály (zejména hořčík a mangan).
- Quinoa (100 g/14 g bílkovin) byla součástí jídelníčku starých Inků. A není divu, obsahuje totiž velké množství proteinů, vitaminů a minerálů.
- Sušené fazole (230 g/23 gramů bílkovin) Jsou skvělé do polévky, ale i do různých směsí. Aby fazole nenadýmaly, odeberte při vaření pěnu, která se vytvoří na povrchu. Přidejte k jídlu i koření na podporu trávení, například fenykl, zázvor, majoránku nebo saturejku.
- Sója (100 g/35 g bílkovin) je bohatá na proteiny. Stejně tak jako sójové náhražky masa – tempeh, tofu. Vyzkoušet můžete i sójové mléko. Jenom pozor – sója je silný alergen!
Poslechněte si novou epizodu našeho podcastu iReceptář do ucha. Hostem byla tentokrát Monika Kořínková z Monamy, kde vaří vynikající marmelády, ale taky pečou úžasné zákusky:
Související články
Zdroje: www.sixtyandme.com, www.eshop.alfafit.cz