Bílý čaj je lahodný nápoj s doslova zázračnými zdravotními účinky, které potvrzují i vědecké studie, a proto je poměrně vzácný a poněkud dražší. Bílý čaj vás zaujme nejen sladkou až medovou vůní, ale i jemnou lehce nahořklou chutí s dlouhým dozvukem a jemným květinovým aroma. Jakmile tento druh čaje vyzkoušíte, budete se k němu jistě pravidelně vracet. Jeho účinky vám dokonale posílí zdraví. Nejenže zbrzdíte proces stárnutí, ale ochrání vás i před mnohými nemocemi a nepříjemným nachlazením.

Na srovnání bílého a zeleného čaje se můžete podívat v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Něco málo o bílém čaji

Základem jsou lístky rostliny čajovníku čínského, tedy stejného keře, z něhož znáte lístky na černý či zelený čaj. K rozdílu dochází při sklizni a zpracování. Bílý čaj se totiž vyrábí z těch nejlepších mladých lístků či ještě nerozvinutých pupenů s bílým chmýřím. Dle nich vznikl i název bílý čaj.

V období dešťů se tyto pupeny rozvíjejí do lístků a tím ztrácejí svojí specifickou chuť a vůni. Sběr se provádí výhradně ručně a lístky se dávají okamžitě sušit. Nejlépe na mírném slunci, nebo v dostatečně větrané místnosti. Díky tomu probíhá jen minimální oxidace a čajové lístky si zachovají svou původní chuť.

Číňané považují bílý čaj za zázrak

Největším dodavatelem bílého čaje je ve světě Čína. Přestože se jedná o jeden z nejzdravějších čajových nápojů, jeho produkce je zde pouhé 1 % mezi ostatními čaji. Ty nejznámější a nejoblíbenější jsou z provincie Fujian, výjimečně se pěstují také v Yunnanu nebo Guangxi.

Vzhledem k velmi pozitivním účinkům bílého čaje na lidský organismus, po něm stále značně stoupá poptávka. Historie bílého čaje je podle čínské legendy stará zhruba 5 000 let. Poměrně dlouhou dobu byl znám pouze v oblasti Dálného východu.

Proč je bílý čaj tak vzácný

Protože se bílý čaj nepraží ani nefermentuje, zůstává v něm jeho typické aroma. V bílém čaji je díky tomu i vysoká koncentrace velmi účinných přírodních antioxidantů, které jsou nesmírně prospěšné celému našemu organismu.

A právě nyní v období zvýšeného výskytu respiračních nemocí, není od věci tento čaj pravidelně popíjet. V čaji najdete i pořádnou porci l-theaninu, tříslovin i katechinů.

Kde všude se bílý čaj pěstuje?

Čínská domovina Fujian je známá především prémiovým bílým čajem Pai Mu Tan. K dalším stálým pěstitelům dnes patří i Japonsko, Indie, Nepál, Tchaj-Wan, Thajsko a Srí Lanka. A další nejznámější druhy, které byste si měli dopřát? Určitě vyzkoušejte Silver Needle, white Monkey, Shou Mee nebo Gong Mei. Každá varianta má specifickou chuť a liší se od sebe i svou kvalitou.

Zdroje: www.cajova-zahrada.cz,

www.nazeleno.cz, www.manutea.cz, ncbi.nlm.nih.gov