Základem celkového zdraví je kromě jiného i zdravé střevo. Potvrzuje to jedno staré přísloví, že „smrt leží ve střevě“. Proto byste měli správnou funkci střev podpořit nejen správnými potravinami, ale i pravidelným pohybem.

V současné době se bohužel staly potíže se střevy u mnohých jedinců chronickými. Snadno vám v této péči pomohou i některé ingredience, které máte běžně v kuchyni. Zkuste ozdravnou kúru s bobkovým listem a skořicí. Uvidíte, jak budete počátkem jara doslova nabití energií.

Jaké účinky má na zdraví bobkový list, se dozvíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Ozdravný nápoj z bobkového listu

K jeho výrobě potřebujete kvalitní zelený čaj, 3 bobkové listy, 1 až 2 celé skořice a kvalitní vodu, tedy určitě tu bez chlóru a nikdy destilovanou. Nejlepší je pramenitá voda z přírodních zdrojů. 1 polévkovou lžíci zeleného čaje nasypte do džbánu či konvice a zalijte 8 dcl ne úlně vroucí vody, přidejte připravenou skořici a bobkové listy. Nádobu zakryjte a nechte tak 15 minut luhovat. Po uplynutí náležité doby nápoj přeceďte a můžete jej popíjet.

Jak čisticí nápoj užívat

Pokud se chcete kromě detoxu zbavit i přebytečných kil a pustili jste se do hubnutí, vypijte každý den 3 malé šálky nápoje. První hrnek si dejte hned ráno nalačno, poté mezi snídaní a obědem a poslední porci v podvečer po posledním jídle. Čaj si už nijak nedochucujte, a to ani medem. Také ho nikdy nepijte po 20. hodině. A jaké má čaj účinky?

Bobkový list

Ačkoliv používáme toto koření spíše k vaření, pro jeho specifickou vůni a chuť, bobkový list je podle vědců i léčivým prostředkem. Je totiž skvělým pomocníkem, který urychluje detoxikaci organismu a perfektně podporuje trávení. Nejenže příznivě působí na celé zažívací ústrojí, ale také pomáhá rozpouštět a odstraňovat různé solné usazeniny, které se rády usazují hlavně v kloubech. Stejně tak odvádí z těla nadbytečnou vodu, pročišťuje játra a podporuje tvorbu žluči.

Zelený čaj

Zelený čaj je bohatý zdroj vitamínů a minerálů, neobsahuje téměř žádné kalorie a sám o sobě je jejich silným spalovačem. Pokud ho budete užívat pravidelně, znatelně potlačíte svou chuť k jídlu. Zároveň se podílí na podpoře spalování tuků, a to hlavně v problematických partiích břicha. Zvyšuje totiž podstatně výdej energie.

Protože dokonale podporuje trávení, potlačuje žaludeční a střevní problémy. Zároveň snižuje hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi. Také je bohatý na obsah vitaminů a stopových prvků, tudíž je výbornou prevencí proti nežádoucím virům i bakteriím.

Skořice

Skořice má silné antimikrobiální a antiparazitní účinky a je i poměrně silným antioxidantem. Toto typicky aromatické koření skvěle podporuje trávení a zabraňuje zvýšenému ukládání tolik nechtěného tuku v našem organismu. Účinně působí na pravidelnou stolici, takže je výbornou prevencí před rakovinou tlustého střeva. Skořice vás ochrání i před nepříjemnou plynatostí, zácpou či průjmem.

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.rehabilitace.info, www.brainmarket.cz, www.magazin.biooo.cz