Vavřín vznešený, lidově bobkový list, nosil v podobě věnce na hlavě už slavný Gaius Julius Caesar, ve starověkém Římě byl totiž symbolem vznešenosti (odtud jeho název), slávy, vítězství, ale také blahobytu a zároveň měl ochraňovat proti zlým silám.

Starověcí Římané však vavřín nevyužívali jen na ozdobu, záhy zjistili, že má i široké léčebné využití proti mnoha neduhům - podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá, pokud trpíte revmatismem, bolestmi kloubů, dnou či máte-li ztuhlé svalstvo. Zklidňuje také nervový systém, prokrvuje končetiny, čistí močové cesty a pomáhá při nespavosti.

Odvar, prášek či olej

Nejčastěji se k léčbě využívá čajový odvar z bobkového listu, můžete jej využít i jako prášek z rozdrcených nebo pomletých suchých listů. Velmi účinný při léčení kloubů a revmatismu je olej z bobkového listu, kdy se bolavá místa masírují a mažou několikrát denně. Pomůže i pokud jste si podvrtli kotník nebo máte bolestivé pohmožděniny.

Jak vyrobit olej z bobkového listu

Snítku sušených bobkových listů rozemelte nadrobno, nasypte je do skleněné nádoby a zalijte kvalitním olivovým olejem. Uzavřete, pečlivě protřepejte, listy se musí s olejem dobře propojit. Sklenici dejte na tmavé a chladné místo a nechte dva týdny louhovat. Občas vše protřepejte. Následně olej sceďte do tmavé nádoby a uchovávejte v temnu a chladu.

Zdroj: Youtube

Zevně i vnitřně

Olej z bobkových listů využívejte k masážím bolestivých míst a kloubů, pomůže i při migréně a poděkuje vám i vaše suchá a citlivá pleť, když ji tímto olejem budete pravidelně ošetřovat. Neobávejte se užívat olej i vnitřně. Dokáže skvěle zklidnit žaludek, zachrání vás při průjmu i zvracení. Užívejte dvakrát denně lžičku před jídlem.


Zdroje: hobby.instory.cz, www.zdravestravovani.eu