Bobkový list má své pevné místo v české kuchyni, přidává se do řady pokrmů, avšak na jeho zdravotní účinky se v posledních několika desetiletí tak trochu zapomnělo. Přitom tuto bylinu používali už lidé ve starověku.
Vavřín vznešený, lidově bobkový list, nosil v podobě věnce na hlavě už slavný Gaius Julius Caesar, ve starověkém Římě byl totiž symbolem vznešenosti (odtud jeho název), slávy, vítězství, ale také blahobytu a zároveň měl ochraňovat proti zlým silám.
Starověcí Římané však vavřín nevyužívali jen na ozdobu, záhy zjistili, že má i široké léčebné využití proti mnoha neduhům - podporuje trávení a chuť k jídlu, pomáhá, pokud trpíte revmatismem, bolestmi kloubů, dnou či máte-li ztuhlé svalstvo. Zklidňuje také nervový systém, prokrvuje končetiny, čistí močové cesty a pomáhá při nespavosti.
Vavřín vznešený je nádherně zelený keř. Využijte jeho léčivou sílu.
Odvar, prášek či olej
Nejčastěji se k léčbě využívá čajový odvar z bobkového listu, můžete jej využít i jako prášek z rozdrcených nebo pomletých suchých listů. Velmi účinný při léčení kloubů a revmatismu je olej z bobkového listu, kdy se bolavá místa masírují a mažou několikrát denně. Pomůže i pokud jste si podvrtli kotník nebo máte bolestivé pohmožděniny.
Stačí si nasušit vavřínové listy a máte jak koření do kuchyně, tak léčebný prostředek.
Jak vyrobit olej z bobkového listu
Snítku sušených bobkových listů rozemelte nadrobno, nasypte je do skleněné nádoby a zalijte kvalitním olivovým olejem. Uzavřete, pečlivě protřepejte, listy se musí s olejem dobře propojit. Sklenici dejte na tmavé a chladné místo a nechte dva týdny louhovat. Občas vše protřepejte. Následně olej sceďte do tmavé nádoby a uchovávejte v temnu a chladu.
Olej se užívá zejména pro masáže.
Zevně i vnitřně
Olej z bobkových listů využívejte k masážím bolestivých míst a kloubů, pomůže i při migréně a poděkuje vám i vaše suchá a citlivá pleť, když ji tímto olejem budete pravidelně ošetřovat. Neobávejte se užívat olej i vnitřně. Dokáže skvěle zklidnit žaludek, zachrání vás při průjmu i zvracení. Užívejte dvakrát denně lžičku před jídlem.
Zdroje: hobby.instory.cz, www.zdravestravovani.eu