Vavřín vznešený, chcete-li bobkový list, je nenáročná bylina. Ve Středomoří jej najdete v podobě živých plotů u obydlí, na vavřínových větvích se na Madeiře připravuje tradiční pochoutka z hovězí svíčkové a sušené vavřínové listy mají nedocenitelný význam v léčitelství. Ostatně obyčejný vavřínový čaj dokáže vrátit do latě zažívání či zmírnit epilepsii. Pokud použijete vznešenou bylinu zevně, dokáže zatočit s bolavými klouby, projevy artritidy a také vrátit krásu, lesk a život vašim vlasům.

Vítězná koruna krásy

U nás se bobkový list používá hlavně při vaření vývaru, omáček a jako výrazné koření pod maso. Jeho využití je však mnohem širší. V kuchyni i v péči o tělo. Vavřín je skutečné vítězství zejména pro vlasy! Stačí ze sušených lístků vyrobit jen silný čaj a léčebná kúra je na světě. V kombinaci s hřebíčkem působí jako přírodní bojovník proti šedinám.

Podívejte se ve videu, jak se pomocí bobkového listu zbavit šedin:

Zdroj: Youtube

Bobkový list rovněž obsahuje látky, které pomáhají uklidnit podrážděnou pokožku hlavy, dokáže zatočit s lupy a vlasům dodat ztracený lesk a vitalitu.

Protizánětlivé účinky čaje z bobkového listu

Vavřín má podle vědců také protizánětlivé účinky a dokáže působit vnitřně i zvenku. Mírní záněty kloubů a ulevuje od bolesti, stejně jako umí pomoci od zánětů kůže a nejrůznějších kožních neduhů. Bobkový list mírní otoky a jeho vliv na správnou činnost srdce je pozoruhodný. Díky antioxidantům a kyselině kofeové má příznivý účinek na pružnost a pevnost cév, ale také na hladinu cholesterolu v krvi.

S vavřínem bez kašle

Opravdu skvělé účinky má bylinka s krásnými zelenými listy také při potížích s kašlem. Zmírňuje projevy jakýchkoliv respiračních onemocnění. Stačí k tomu buď olej z bobkového listu namazaný pod nosem, anebo sirup z vavřínu. Ten vyrobíte velmi lehce – 250 mililitrů citronové šťávy svařte s 15 lístky tohoto léčivého pokladu a půl kilem cukru. Jakmile dosáhnete sirupovité konzistence, listy vyjměte a sirup nalijte do čistých sklenic. Užívejte při respiračních potížích.

Cukrovka pod kontrolou

Bobkový list dokáže velmi dobře kontrolovat také hladinu cukru v krvi. Podle nedávných studií má pravidelná konzumace bobkového listu vést k poměrně významnému snížení glykemie. Zejména u pacientů s diabetem 2. typu je tak významným pomocníkem, jak udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

Související články

Zdroje: https://ncbi.nlm.nih.gov, www.youtube.com, svetkreativity.cz, www.bylinkyprovsechny.cz