Na první pohled nevypadá nijak zvláštně. Jenže pozor, ono to tak není. Tohle je totiž vavřínový list! Vavřín je strom, který roste ve Středomoří.

Už od prvopočátku se těšil velké úctě našich předků. Možná to částečně bylo i kvůli jeho monstróznosti a výšce – někteří vavřínoví obři dosahují výšky až 18 metrů! Řekové považovali vavřín za symbol moudrosti, míru, vítězství a síly.

Vavřínový věnec jen pro vyvolené

Není proto divu, že větvičky vavřínu byly velmi ceněné. A takový vavřínový věnec směl nosit jen člověk významný a vážený, jako byl třeba římský císař Tiberius. Říkalo se, že někdejší vládce se panicky bál bouřky a používal svou „zelenou korunu“, by se mu vyhnuly blesky. Zda to fungovalo, nevíme. Nicméně panovník měl z elektrických výbojů takový strach, že v době bouřky zalezl s vavřínovým věncem prý i pod postel.

Listy jako odpuzovač neštěstí

Exkluzivita bobkového listu se týkala i jeho strávníků. Podle dochovaných pramenů ho například ve starém Řecku mohly žvýkat výhradně jen věštkyně. Dnes je ve Středozemí celkem běžné, že vavřínové listy najdete i na vchodových dveřích bytů a domů. Místní totiž věří, že je bobkový list ochrání před nemocemi, neštěstím a zlými duchy.

Lahodné koření

V Čechách se úcta k vavřínu nijak zvlášť nedrží. Leckterého botanika zarazí název – bobkový list. Tohle nelichotivé označení vzniklo, protože plody stromu připomínaly zvířecí bobky. U nás v Čechách se používá především jako koření. Má lehce nahořklou chuť, povzbuzuje chuť k jídlu a zlepšuje stravitelnost pokrmů. Používá se do polévek, kyselých jídel, marinád a omáček. Hodí se i k masovým pokrmům (kuře, ryby, mořské plody), přílohám (rýže, těstoviny) nebodo smetanových sladkostí. Ale to není všechno!

Domácí terapie proti smutku

Podle šamanů má bobkový list stejné očistné schopnosti jako stříbrná šalvěj. Co to znamená? Někteří lidé věří, že když vavřínový list zapálí v místnosti, zbaví ji špatné energie. Tu mohli přinést lidé zvenčí (členové rodiny, kolegové, návštěva) nebo jste si ji dovezli sami. Stačí těžký den, stres v práci a člověk je hned na jiné vlně.

Podle šamanů může zapalování bobkových listů v místnosti pomoci úzkostným, depresivním a vystresovaným jedincům. Proto, pokud procházíte těžkým obdobím, zapalujte si bobkový list v místnosti průběžně. Po zapálení ale na 10 minut odejděte, aby se „vyčistila energie“. Bobkový list obsahuje éterické oleje, například eukalyptol, který uvolňuje dýchací cesty a napomáhá celkové relaxaci. Využijte toho!

Související články

Zdroje: www.vseokoreni.cz, www.receptyone.net