Zdroje: cs.wikipedia.org, www.bolest-zad.cz

Zbavte se bolesti krční páteře díky alternativní medicíně

Mistr Mu Jučun (také Yuchun) založil na Ukrajině Asociaci tradic a kultury Číny, která se nazývá Zhen Gongfu. On sám je učitelem vnitřních stylů wu-šu, což je nejen bojové umění, ale učení, které napomáhá rozvinout osobnost jak fyzicky, tak i duševně.

Podívejte se na krátké video, kde učitel čínského tradičního učení Mu Jučun vysvětluje, jak bychom se měli chovat ke krční páteři. Jak krk masírovat a zbavit jej bolesti pomocí akupresury.

Zdroj: Youtube

Masáž a akupresura při bolesti krční páteře

Mu Jučun mluví o nevhodnosti tlaku, který je vyvíjen na oblast krku a hlavu při typických protahovacích praktikách, které většina z nás považuje za běžné.

Doporučuje především umístění jedné ruky na úplný vršek hlavy a následně masáž krku druhou rukou třením šíje ze strany na stranu a mírně nahoru i dolu. Přikládá velikou důležitost právě takovémuto postupu, který každý zvládne sám a dokáže ulevit vlastnímu krku jen za několik málo minut. Navíc ovšem v jeho pojetí je tento způsob také v souznění s vesmírem a energiemi s nimiž vnější styly wu-šu také pracují.

Vzhledem k tomu, že vnitřní styly wu-šu zahrnují i akupresuru, mistr ukazuje také body na rukou i pažích, které je možné masírovat mírně krouživým pohybem na místě po i proti směru hodinových ručiček. Tyto body jsou v místě, kde je nepatrná jamka přímo před stýkajícími se kostmi palce a ukazováčku na ruce. Body na pažích jsou zhruba v místě, kde se vaše brada dotkne horní části paže, zhruba v polovině mezi ramenem a loketní jamkou.

Další body lze nahmatat na lebce a na chodidlech, respektive prstech nohou. Všechna tato místa jsou zpravidla mírně prohloubená a taková, která je na těle možné dobře identifikovat, zvlášť pokud vám je může názorně ukázat i Mu Jučun. Body masíruje mírným tlakem, kroužením na obě strany zhruba desetkrát.

Související články