Naše nohy si zaslouží péči, protože nám poctivě slouží převážnou část dne. Nosí celou váhu našeho těla a dlouhodobě odolávají tlaku bot. A kdo z nás by neznal občas oteklé nohy! Obzvlášť pokud máte profesi, při které jste ve statické poloze, tedy stojíte nebo sedíte na jednom místě. Jakmile se nehýbete, svaly dolních končetin stagnují, krev v cévách cirkuluje pomaleji a dochází k otokům.

Jak nohám ulevit

Nohám udělá v každém ohledu dobře, když jim dopřejete během sezení či stání alespoň pravidelné změny polohy a protažení. Po práci je odměňte dostatkem pohybu. Stačí i svižnější procházka. Místo jízdy výtahem si občas vyšlápněte schody, anebo si vystupte z tramvaje o zastávku dřív a dojděte domů pěšky.

A také není od věci dát si jednou za den nohy do zvýšené polohy a dodržovat správný pitný režim. A ze všeho nejlepší je fantastická ulevující domácí lázeň, která vás díky přírodním přísadám dokonale zbaví otoků i bolesti. Vsaďte na ingredience, které máte určitě doma.

Jak si ulevit od bolesti nohou jednoduchým cvičením, se můžete podívat na videu:

Zdroj: Youtube

Rýžová voda s jedlou sodou mají blahodárné účinky

Nevylévejte zbytečně vodu z rýže, napomáhá totiž odplavování toxinů a dokonale tak ulevuje bolavým kloubům a oteklým nohám. Vložte do hrnce 100 g rýže a zalijte ji 1,5 l studené vody. Jakmile voda přijde k varu, vařte rýži dalších 10 minut.

Poté ji přeceďte přes sítko a můžete ji použít k přípravě naplánovaného pokrmu. Rýžovou vodu, která je bohatá na antioxidanty, užitečné aminokyseliny, vitamíny a minerály. Nechte vychladnout na snesitelnou teplotu a poté ji nalijte do připraveného lavoru.

Přidejte 2 až 4 lžíce jedlé sody, která má protizánětlivé účinky, a řádně ji rozmíchejte do naprostého rozpuštění. Pak nezbývá než si užít alespoň 20 až 30minutovou lázeň nohou, kterou si můžete zpříjemnit masáží chodidel. Kombinace těchto dvou ingrediencí výborně zlepšuje průtok krve. Nakonec si osušte nohy ručníkem a namažte výživným hydratačním krémem.

Petržel přinese nohám značnou úlevu

Tato zdravá zelenina se s oblibou používá k přípravě mnoha pokrmů a bývá pravidelnou součástí každé lednice. Využijte ji tentokrát pro své nohy. Jedná se původem o středomořskou bylinu, která se ve velkém pěstovala už v antickém Řecku. Používala se nejenom k vaření, ale často se pojídala k pokrmům, protože podporuje lepší trávení. Stejně tak se jednalo o účinný lék po nadměrném požívání alkoholu, který zároveň osvěžoval dech a likvidoval zápach z úst.

Připravte si petrželový odvar

Připravte si celou petržel, využijete nejen kořen, ale i nať. Pečlivě zeleninu omyjte, pokrájejte ji na menší kousky a následně ji rozmixujte. Vložte ji do termosky, zalijte vařenou vodou a nechte louhovat do druhého dne. Potom výluh přeceďte a pijte třikrát denně vždy dva následující dny po sobě. Už druhý den budete cítit značnou úlevu a otok bude na ústupu. Petržel je totiž účinné diuretikum, které zlepšuje funkci ledvin. Díky tomu se z těla odplaví přebytečná voda a vyloučí soli. Nepijte odvar těsně před spaním, aby vám spánek nenarušovalo vstávání na toaletu.

Zdroje: www.sever.rozhlas.cz, www.idnes.cz, www.rehabilitace.info