Cítíte téměř při každém kroku při došlápnutí na patu nepříjemnou bolest? Zpravidla se jedná o nepříjemné onemocnění známé jako ostruha. Obvykle vzniká v důsledku opakované či dlouhodobé zátěže, různých úrazů nebo nevhodnou obuví.

Patní kost je největší kostí lidského chodidla a plní mnoho důležitých funkcí. Nejenže poskytuje tělu řádnou oporu, ale také tlumí otřesy a vstřebává tlak, který na chodidlo působí při došlápnutí. Proto bolest paty negativně ovlivňuje správné držení těla a značně omezuje volný pohyb.

Jak můžete ulevit svým nohám pomocí jednoduchých cviků, se dozvíte na videu zde:

Zdroj: Youtube

Nejvíce se bolest paty objevuje ve středním věku, a to formou izolované bolesti přímo pod patou nebo zboku. Někoho obtěžuje celý den, u jiných se projevuje jen v určitou denní dobu nebo po větší zátěži, jako je například dlouhé stání, vycházení schodů nebo běh. Problém je vždy dobré konzultovat s ortopedem, který vám dozajista doporučí tu nejvhodnější léčbu či fyzioterapii. Jak si však můžete alespoň trochu sami ulevit?

Pozor na překyselení organismu

Dlouhodobé překyselení organismu se projevuje mnoha zdravotními nedorazy a jedním z nich je i bolest paty. Náš zdravotní stav je optimální, když je pH těla neutrální nebo lehce zásadité. Proto je důležité udržet správnou rovnováhu kyselin a zásad. Lidský organismus vytváří některé kyseliny jako produkty látkové výměny, a to například kyselinu chlorovodíkovou, octovou či močovou. Další pak do těla dodáváme nevhodnou stravou.

Jak tělo funguje při sníženém pH

Protože kyselinotvorné potraviny snižují pH, organismus se jich chce automaticky zbavit a využívá k tomu uložené zásadité látky. Bohužel pak odčerpává nejen vápník z kostí a zubů, ale i hořčík, který měl zabezpečit nervovou činnost. Stejně tak dochází ke slábnutí svalů, jež zároveň produkují silně zásaditý amoniak. Odebrané minerály a stopové prvky jsou pak vyloučeny močí. Během tohoto procesu bohužel dochází k oslabení činnosti některých orgánů a nemocem, které se při dlouhodobém překyselení organismu stávají chronickými.

Kterým potravinám se vyhnout

Zaměřte se tedy na správný jídelníček a vylučte z něho kyselinotvorné potraviny. Nenechte se však mýlit, nejedná se o potraviny, které jsou chuťově kyselé. Nejvíce kyselinotvorné jsou cukr, maso, sýry, pasterizované mléčné výrobky, vše z bílé mouky, alkohol a káva. Vyhnout byste se měli průmyslově zpracovaným a rafinovaným potravinám, kvasnicovým výrobkům, umělým sladidlům, čokoládě i syceným sladkým limonádám.

Co byste si naopak dopřát měli?

Téměř všechna syrová zelenina se dá považovat za zásadotvornou, pozor však na nezralé plody. Nejsilnější alkalizující účinky má především zelená listová zelenina či brokolice a skvělé jsou i mořské řasy. Dopřávat byste si měli také mandle a sezamová, lněná, slunečnicová nebo dýňová semínka.

Zdroje: www.jakzdrave.cz, www.zdravi.euro.cz, www.zdravie.sk, www.ferpotravina.cz