Bolesti v zádech lze také vysvětlovat jako "pomstu" přírody za to, že jsme se postavili na zadní – zvířata chodící po čtyřech končetinách bolesti v zádech netrápí. Se vzpřímením se totiž naše páteř z obloukovité změnila na dvakrát esovitě prohnutou a enormně se zvýšily nároky na její funkci a stabilitu.

Kde vás bolí?

Záda obvykle nebolí celá, ale jen v určitém úseku – krční, hrudní nebo bederní páteři. Bolesti zad mohou být velmi nepříjemné, ale opravdu ohrožující jsou pouze v některých případech. Alarmujícími příznaky jsou:

  • bolesti v zádech v klidu a v noci (může jít o zánět nebo nádorové onemocnění)
  • bolesti spojené s poruchami citlivosti končetin, jejich hybnosti a poruchami vyprazdňování (může jít o poškození nervů)
  • bolesti zad spojené s bolestmi břicha
  • bolesti doprovázené se zvýšenou teplotou (ukazují na zánět)

Pokud se u vás projeví jakýkoliv z těchto příznaků, ihned vyhledejte lékaře!

Ve většině ostatních případů jde o bolesti, které mají příčinu vycházející ze svalového korzetu okolo páteře – pak patří do rukou rehabilitačních pracovníků, fyzioterapeutů a masérů.

Další příčinou bývají poruchy meziobratlových plotének (známé pod lidovým názvem houser) – ty by měli léčit odborní lékaři – neurologové a neurochirurgové. Do stejných rukou patří i poruchy, které vznikají v samotné páteři – například degenerativní změny v obratlích či kloubech mezi nimi nebo stavy po úrazech.

Při bolestech v zádech vám lékař většinou předepíše klid na lůžku, suché teplo a léky proti bolesti. Pokud potíže po týdnu neustoupí, měl by vás poslat na důkladné vyšetření, například na rentgen, odběr krve (kvůli případnému zánětu), případně počítačovou tomografii nebo magnetickou rezonanci.

Pokud se neprokáže závažné onemocnění, neměli byste to s klidem na lůžku přehánět. Na rozdíl od minulých let se dnes doporučuje spíše pohyb a speciální rehabilitační cviky, které zmírňují bolesti a urychlují hojení.

Bolesti v zádech vám hrozí, pokud:

  • vedete sedavý způsob života
  • máte fyzicky náročnou práci
  • záda jednostranně přetěžujete nevhodnou zátěží nebo sportem

Co můžete udělat sami

Než nechat vše dojít tak daleko, aby se bolesti zad musely léčit, je rozumnější jim předcházet. Jak? Kupodivu to neznamená dodržování nesrozumitelných a složitých pravidel. K zádům bez bolesti vede cesta přes rozumný životní styl bez extrémů, soulad odpočinku a přiměřené fyzické zátěže. Pozor na občasné víkendové sportování. Týdenní sezení u počítače a nedělní "tvrdý trénink", to je často cesta do čekárny ortopeda.

Úplně nejdůležitější ovšem je správné držení těla. Pokud si nejste jisti, zda právě vy jste na tom v tomto směru dobře, optejte se při příští návštěvě v ordinaci svého praktického lékaře, zkušeného maséra nebo trenéra ve fitnessu. Ti všichni by měli být schopni zkontrolovat, zda je vaše držení těla správné a zda všechny svaly pracují tak, jak mají, nebo zda nejsou zkrácené nebo ochablé. Například za bolesti v bedrech často mohou ochablé břišní svaly – pak je nutné je posílit, jinak se problémů nezbavíte.

Kromě držení těla má velký význam způsob, jakým sedíte. Většina z nás tráví vsedě většinu dne, právě sezení je ovšem pro naše záda obrovskou zátěží. Důležité proto je:

  • sedět s rovnými zády
  • s nohama ohnutýma do pravého úhlu
  • s chodidly pevně na zemi

Čas od času byste měli sezení na židli prostřídat se sezením na gymnastickém míči, který dnes poměrně levně seženete v běžných obchodech. Neustálým jemným balancováním na míči totiž zapojujete vnitřní posturální svaly, které se nedají ovlivnit vůlí a tedy ani efektivně procvičit.

Na balónu byste ovšem měli sedět maximálně půlhodinu v kuse – pak byste ho měli opět vyměnit za židli. Po půlhodině začnou být zmíněné svaly unavené a začnou ochabovat. Nezapomeňte, že míč by měl být nafouknutý tak, abyste kyčle vždy měli výše než kolena.

Pokud se na míči bojíte sedět kvůli špatné stabilitě, můžete si pořídit variantu s podložkou. Pokud ani tehdy míči nedůvěřujete, udělejte si při dlouhodobém sezení na židli po každé půlhodině krátkou přestávku – projděte se, nebo si zacvičte.

Foto Shutterstock