Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.idnes.cz

Bolest zad se léčí křenem od nepaměti

Křenovou placku není těžké připravit, a přitom se výborně hodí například na bolavá záda. Používání křenové nebo hořčičné placky bylo dříve velmi populární. Až tak, že jím lidé léčili skoro všechno, ale tak to bohužel nefunguje. Křenová placka je ideální na bolesti zad nebo jiné, ne příliš citlivé místo na těle. Křen je skutečně velmi výrazný, štiplavý sinigrin se uvolní strouháním a právě on je za výraznou vůní i pálení zodpovědný.

Jak připravit placku z křenu na bolestivá záda?

Nastrouhaný křen je potřeba smíchat se sádlem a moukou, aby se směs dobře propojila a bylo možné aplikovat ji na záda. Sádlo působí jako pojidlo společně s moukou, které ještě navíc zmírňuje pocity pálení. Aby bylo možné silně palčivou placku ponechat na zádech po delší dobu, namaže místo napřed troškou oleje nebo sádla a až poté přiložte placku. Pro použití na citlivější pokožce můžete placku zabalit do gázy.
Křenovou placku vypracujte z jedné odměrky jemně nastrouhaného křenu, jedné odměrky sádla a čtyř odměrek mouky. Placka může být docela tenká a můžete ji nechat působit, dokud cítíte pálení.

Na co dát pozor při bolestech zad

Bolest zad může mít množství příčin. Pokud trpíte chronickou bolestí, pak už máte možná svoje triky a rituály, jak si pomoci. Možná i tak se hodní vědět, na co pamatovat.

  • Dejte si pozor na prochladnutí, udržujte záda v teple, případně nahřívejte sáčkem s pecičkami nebo rýží.
  • Vyzkoušejte střídání horkých a studených obkladů nebo střídejte teplou a studenou vodu při sprchování.
  • Snažte se jíst pestře, aby mělo vaše tělo všechny nezbytné vitamíny i minerály. Když nezvládáte sledovat stravu, zajistěte si důležité látky potravinovými doplňky.
  • Snažte držet správný vzpřímený postoj, ale také vhodnou polohu při práci, spánku nebo dlouhodobém sezení.
  • Pohybujte se opatrně, nedělejte prudké pohyby, nezvedejte těžká břemena a určitě ne trhnutím.
  • I když máte problémy často, nebo právě proto, konzultujte je rozhodně s lékařem. Nikdy se nevyplácí opomíjet zdravotní problémy.

Trpíte-li na bolesti zad zvažte změny v životním stylu

Až se vám uleví, pak zvažte cvičení nebo jinou tělesnou aktivitu, která vás bude bavit. Čím zábavnější, tím déle vám vydrží zájem. Ruku v ruce jde s pohybem i případná redukce váhy. Trápí-li vás kila navíc, pak tím trpí i vaše páteř. Investujte do svého zdraví čas a práci. I když zhubnete jen trošku, úlevu jistě pocítíte.