Seznam civilizačních chorob se neúměrně rozrůstá a bolest zad mezi ně bezesporu patří. Jedná se o jeden z nejčastějších neduhů, který lidstvo trápí. Bolavá záda mohou mít celou řadu příčin, ať už se jedná o ty banální, lehce odstranitelné, anebo ty vážnější, při nichž už je žádoucí vyhledat lékařskou pomoc a pomoc fyzioterapeuta.

Nejčastější příčina bolesti zad

Obecně nejčastější typ bolesti je nepříjemný pocit v oblasti bederní a krční páteře. Bývá zapříčiněn zejména špatným držením těla - ta se projevuje chybným používáním a zatěžováním svalů ovlivňujících stabilizaci trupu a časté vysedávání u počítače se skloněnou hlavou. Jednoduše řečeno, své svaly zatínáte a používáte jinak, než na co jsou zvyklé a než jak byste na ně měli působit. V případě sedavého zaměstnání, při kterém hledíte do počítače, si zase koledujete o ztuhnutí svalů. Taková pozice je pro svalový aparát příliš náročná a musí se někde projevit. Nejčastěji tedy zase bolestí jak beder, tak krční páteře.

Spánek je základ všeho

Zdravý spánek je základem všeho. Nespavost nebo nekvalitní spánek může být příčinou nejrůznějších zdravotních neduhů včetně právě bolesti zad. Možná vás to překvapí, ale více než polovina lidí trpících nespavostí se také potýká s nepříjemnou bolestí zad. Proto, abyste se v takovém případě zbavili bolesti pohybového aparátu, je nutné řešit i to, proč špatně spíte. Jinak ze začarovaného kruhu není úniku.

Pozor na funkční blokádu i prochladnutí

Příčinou bolesti zad může být také funkční blokáda. Tento problém je způsoben přílišným přetížením svalů vyskytujících se kolem páteře. Nejčastějším projevem je tlak v určitém místě, hlavně v oblasti kolem páteře a hlavně bodavou bolestí při běžném pohybu, ale i nádechu. Nemusí se to na první pohled zdát, ale i svaly jsou velmi náchylné na změny teplot a hrozí jim prochladnutí. Sedíte-li ve vytopené kanceláři u otevřeného okna, anebo na sebe necháte v létě foukat chladný vzduch z klimatizace, podceníte vrstvy oblečení v chladném počasí, neštěstí je na světě. Vlivem studeného vzduchu se totiž svaly zatáhnou, ztuhnout a začnou bolet v oblasti krku a beder.

První pomoc

Naštěstí, pokud se nejedná o bolest poúrazovou, anebo závažnější problém, je první pomoc jednoduchá.

Stačí pár jednoduchých cviků a při pravidelném cvičení se úleva dostaví velmi rychle. Vyzkoušejte ty ve videu:

Zdroj: Youtube


Dobrá zpráva je, že tyto cviky nejsou nijak fyzicky náročné a zvládne je opravdu každý. Všechny se provádí vleže na zádech a jediné, co k nim potřebujete, je větší ručník nebo polštář a podložku.

Prevence je důležitá

Slyšeli jste o endorfinech? Jsou to hormony, které se vyplavují při sportu a zmírňují pocit bolesti, stres, úzkost a depresi. Pravidelným pohybem si tak zajistíte vyplavování endorfinů a celkovou úlevu. Pokud nejste na pravidelný pohyb zvyklí, zkuste třeba jógu pro začátečníky. Nejenže se naučíte pracovat s dechem, který také ovlivňuje bolest zad, jóga má navíc spoustu úlevových pozic pomáhajících při bolestech pohybového aparátu a tudíž i při bolestech zad.

Pozice dítěte

Jednou takovou je i pozice dítěte. Posaďte se na paty, kolena dejte mírně od sebe a předkloňte se tak, aby zadek zůstal stále na patách, ale vaše čelo se dotýkalo podlahy. Ruce natáhněte na podložku před sebe. V této jógové pozici zkuste setrvat klidně i tři minuty a věnujte pozornost svému dechu. Jógových pozic na protažení a uvolnění zad existuje celá řada, ale tato je z nich nejúčinnější. Pokud z nějakého důvodu nemůžete aktivně cvičit, věnujte čas alespoň pravidelnému protahování. Díky němu uvolníte svaly a bolest zad nebude mít šanci.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, gemmedical.cz, www.klouby-vazy.cz, www.fitness007.cz