Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus)

Borůvka, modré zdraví: prospívají nám plody i listy

Borůvky patří mezi nejzdravější ovoce vůbec, a k tomu mají vynikající chuť. Stojí zato si hrst natrhat a poděkovat lesu. A raději je sníst čerstvé, než tepelně upravené.

Brusnici borůvku (Vaccinium myrtillus L.) z čeledi vřesovcovitých, rodu brusnice, známe pod lidovým názvem borůvka, čičoretka, černá jahoda nebo černice. S jejím souvislým porostem se téměř určitě každý z nás setkal v lese jako s borůvčím.

Borůvky naše i grónské

Brusnice borůvka tvoří v některých typech lesů často velmi kompaktní porosty. Ve střední Evropě jsou to především horské smrčiny, acidofilní bory a bučiny, brusnici borůvku najdeme i v některých typech společenstev subalpínského stupně, také například v porostech kleče. Vyskytuje se na pasekách, vřesovištích i rašeliništích. Preferuje půdy kyselé, málo výživné, humózní a nepříliš suché.

Borůvky jsou plné prospěšných antioxidantůBorůvky jsou plné prospěšných antioxidantůAutor: Archiv ireceptar.cz

U nás roste po celém území, ovšem ne se stejnou četností výskytu. Velmi hojná je například ve vyšších polohách hor českého masívu, zato velmi vzácná je v teplých pahorkatinách, zvláště tam, kde se ve větší míře vyskytují půdy s alkalickou reakcí. Je rozšířená ve velké části Evropy, v jižní Evropě však jen v omezené míře, dále roste na Kavkazu, na Islandu, výjimečně i v Grónsku a Asii. Borůvčí najdeme i na Sibiři s přesahem do severního Mongolska a také v Číně a Japonsku. V Severní Americe je rozlišován poddruh Vaccinium myrtillus subsp. oreophilum (některými autory považovaný i za samostatný druh Vaccinium oreophillum), který roste převážně na západě USA a v jihozápadní Kanadě.

zralé borůvkyzralé borůvkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Nejen pro dobrý zrak

Plody borůvek můžeme jíst čerstvé nebo je využít v kuchyni, jsou rovněž zajímavou surovinou pro zpracovatelský průmysl. Sladké plody silně barví tmavě modře až fialově, jsou tedy i kvalitním přírodním barvivem. Chutí a vůní i obsahem cenných živin včetně zdraví prospěšných látek se řadí mezi naše nejcennější ovoce. Plody borůvky obsahují cukry, organické kyseliny, pektiny, vitaminy skupiny B a v menším množství také vitamin C a provitamin A, jsou bohaté rovněž na minerální látky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom). Borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost, chrání před stařeckou demencí, prospívají regeneraci sliznic a mají uklidňující účinky. Konzumace borůvek má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a tuků v krvi.

Borůvky jsou výborné čerstvé, do dezertů i koktejlůBorůvky jsou výborné čerstvé, do dezertů i koktejlůAutor: Archiv ireceptar.cz

Prospěšné jsou i listy borůvek

Listy obsahují myrtilin, který se luhuje a nálev používá při slabé cukrovce, v listech jsou ve významném množství také třísloviny, nálev je tudíž vhodný i na přípravu čaje při průjmových onemocněních, žaludečních obtížích i při zánětech močových cest. Odvar z borůvkových listů lze použít i při kožních onemocněních (např. na lupenku).