Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin. Počátkem 19.století Evropu ochránily před hladomorem a kurdějemi (nemoc, která je způsobena dlouhodobým výpadkem vitaminu C ve stravě).

Jiný kraj, jiný název! V různých koutech naší republiky se říká bramboře jinak, například zemáky, grule, krumple, okroše, erteple, kobzole i zemská jablka.

Džus z brambor? To je "úlet"

Džusy děláme ze všeho, většinou dle sezóny a cen. Zvykli jsme si na džusy banánové, jahodové, jablečné, občak přidáváme med, kokosové mléko, nebo i bezovou šťávu. Fantazii se meze nekladou. Ale džus z brambor? Kdo to kdy slyšel?

Jak na to:

Důležitá věc na začátek – důkladně omyjte brambory. Naházejte je třeba do dřezu s teplou vodou, vydrhněte kartáčem a opláchněte čistou vodou. Brambory nakrájejte na kousky a vložte do odšťavňovače. Jestli ho nevedete jako já, můžete použít jemné struhadlo a šťávu vymačkat. Hotovo.

Nepoužívejte nazelenalé a černé části brambor. Džus by se měl pít vždy čerstvý. Sám o sobě nemá zrovna valnou chuť, ale dá se vylepšit přidáním mrkvové/jablečné šťávy, i medem.

Co teď s ním?

Bramborový džus se dá použít mnoha způsoby. Vnitřně i zevně. Pitím bramborového džusu si odplavíte toxické látky z těla, zvýšíte ochranu před kardiovaskulárním onemocněním, podpoříte imunitu anebo i snížíte hladinu cukru v krvi. Což je důležité pro diabetiky a pití šťávy se jim doporučuje. Pan Bedřich, který cukrovkou trpí, dodržuje měsíční pitnou kůru – 3x denně půl skleničky alespoň hodinu před jídlem.

Zevně například..

Maskou na vlasy ochráníte barvené vlasy, zregenerujete horní vrstvy epidermis a obnovíte vlasy po celé délce. Maska je vhodná pro všechny typy vlasů, je hypoalergenní.

Jak si udělat masku pro zářivý lesk vlasů:

Smíchejte 7 lžic bramborové šťávy, lžičku olivového/ricinového oleje, lžičku medu, lžičku soli s jedním žloutkem, aplikujte na vlasy a pokožku hlavy. Zabalte alobalem/fólií a teplým ručníkem. Nechte působit 30 minut a omyjte vlasy běžným způsobem.

Zdroje:

zahradkaruvrok.cz

www.prostreno.cz

prosvet.cz